Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott i omfattande rothärva

Pressmeddelande

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dagarna väckt åtal mot sju personer för inblandning i ett omfattande rotbedrägeri. Genom oriktiga ansökningar om rotersättning har cirka 9 miljoner kronor felaktigt betalats ut från staten.

Brottsmisstankarna rör grova bedrägerier, grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Den åtalade brottsligheten har pågått under åren 2011 – 2014.

– Det har varit en omfattande och tidskrävande utredning, mycket beroende på att brotten har varit svårutredda och att vi har behövt hålla förhör med ett mycket stort antal personer. Men jag bedömer bevisningen som stark, säger kammaråklagare Per-Olof Hermansson vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Brottsupplägget bygger på en överenskommelse mellan ett antal personer som har gått ut på att på oriktiga grunder få ut rotersättning från staten. I upplägget finns en fakturaskrivare som skriver osanna fakturor till en byggare med påhittade arbeten. Man har i flera fall engagerat vänner och närstående i brottsupplägget genom att få dem att ställa upp på oriktiga ansökningar om rotersättning.

– Bevisningen består till stor del av säkrade betalströmmar samt mejl- och sms-korrespondens mellan de inblandade, säger Per-Olof Hermansson.

Åtal har väckts vid Vänersborgs tingsrätt, målnummer B-2019-17.

Publicerat 2020-09-17. Uppdaterat 2021-03-11.