Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

BF i korthet

Nyheter

Seminarier, utbildningar, filmer och poddar. Vi på EBM bidrar gärna med våra kunskaper och erfarenheter kring brottsförebyggande arbete – eller BF som vi brukar säga. Här samlar vi det som är på gång just nu.

Se upp för bedragarna som utnyttjar coronaviruset

Bedrägerier kopplade till kriser och katastrofer ser ut att bli allt vanligare. Det skriver Nationellt Bedrägericentrum, NBC, i sitt senaste nyhetsbrev, där de rapporterar om bedragare som genom e-post och sms utnyttjar det pågående coronaviruset. NBC är en enhet inom Polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA.

Världshälsoorganisationen WHO varnar till exempel för bedragare som skickar e-post med bland annat bilagor eller länkar med skadlig kod som ser ut att komma från WHO. NBC kan också rapportera om falska sms som ser ut att komma från Karolinska Institutet där mottagaren uppmanas att lämna bidrag för fortsatt forskning om coronaviruset. Mottagaren uppmanas då att kontakta KI på en fejkad gmail-adress och lämna bidraget i form av Bitcoin.

NBC ser också fall av utpressningsmejl där mottagaren hotas att smittas av coronaviruset om de inte genast betalar in en större summa pengar i bitcoin.

Film: Undvik oseriösa aktörer – använd EBM:s checklista

Kriminella använder sig ofta av företag för att göra illegala affärer. Därför är det viktigt att ha god koll på dina affärsbekanta, leverantörer och underentreprenörer. Med EBM:s checklista kan du som inköpare, upphandlare eller handläggare inom kontroll och tillsyn enkelt upptäcka varningssignalerna. Här berättar Magnus Råsten, poliskommissarie och brottsförebyggare på EBM, om hur du kan använda den.

Film: Så kan du använda EBM:s checklista

Ladda ned EBM:s checklista här!

Lyssna på nystartade Ekobrottspodden

Stefan Lundberg, chefsåklagare och samordnare av EBM:s brottsförebyggande arbete, var premiärgäst när nya Ekobrottspodden drog igång häromsistens. Första avsnittet bjuder på en introduktion där du bland annat får höra hur du kan skydda dig mot ekobrott och vad brotten kostar oss skattebetalare. Vi får också höra om trender inom ekobrott och vilka brott som är mest utmanande för samhället. Podden görs av Ribbon Integrity.

Lyssna här!

Publicerat 2020-03-31. Uppdaterat 2021-03-11.