Start of content

Lagar och anmälningsplikt

Från 1 augusti 2017 gäller nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. I Sverige finns framför allt två lagar som reglerar bekämpningen av penningtvätt.

Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen)

Denna lag är det administrativa regelverk som gäller för företag inom vissa sektorer. Regelverket syftar till att förhindra att företag utnyttjas för penningtvätt och terrorismfinansiering.

Företag som omfattas av penningtvättslagen ansvarar för att utan dröjsmål rapportera misstänkt penningtvätt eller terrorismfinansiering i sin verksamhet till Finanspolissektionen inom Polismyndigheten (Finanspolisen).

Finanspolisen nås på telefon 010-56 368 00 eller e-post: fipo@polisen.se.

Lagtexten på riksdagens webbplats

Lag om straff för penningtvättsbrott

Detta är det straffrättsliga regelverket som omfattar penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen medför bland annat att det är brottsligt att tvätta pengar.

Anmälan och rapportering

Företag och personer som bedriver viss typ av näringsverksamhet är skyldiga att anmäla sig till Bolagsverkets penningtvättsregister.

Läs mer om detta på Bolagsverket

Publicerat 2012-09-11. Uppdaterat 2016-05-27

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Nyheter

Rss

Svea hovrätt fastställer fällande domar om insiderbrott rörande uppköpet av Axis mm

Svea hovrätt meddelade igår att den fällande domen mot fyra personer som röjt information om, och handlat aktier inför, bl a uppköpen av Axis Communications AB och Transmode AB under vintern 2015 står fast. En av personerna döms till fängelse i 1 år medan de övriga döms till villkorlig dom.

Läs mer

Svea hovrätt fastställer fällande domar om insiderbrott rörande Axis Communications AB och Transmode AB

Svea hovrätt meddelade i går att den fällande domen mot fyra personer som röjt information om, och handlat aktier inför, bland annat uppköpen av Axis Communications AB och Transmode AB under vintern 2015 står fast. En av personerna döms till fängelse i 1 år medan de övriga döms till villkorlig dom.

Läs mer

Fängelse för huvudman bakom illegal trafikskola

Idag meddelade Värmlands tingsrätt dom i det ärendet som rör huvudmannen bakom en illegala trafikskoleverksamhet med bas i Karlstad. Huvudmannen stod åtalad för grovt bokföringsbrott. Han döms till fängelse i ett och ett halvt år för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott.

Läs mer

Ekobrottsmyndigheten i medierna

Krav om fortsatt utredning av Östersundshems Kindbergaffärer - P4 Jämtland

Östersundshem måste utreda vidare andra affärer som gjorts under förre vd:n Daniel Kindbergs tid. Det säger Bosse Svensson (c),...visar att Östersundshems förre vd Daniel Kindberg, som misstänks för grova ekobrott, även ska ha haft företagskopplingar som kan ha brutit

Läs mer

Kommunen gör egen utredning om Kindberg-affären

Nu ska även Östersunds kommun starta en utredning för att se om kommunen är inblandad i några oegentligheter när det gäller dom ekonomiska...hos Peab och en företagare i Sollefteå som är misstänkta för ekonomisk brottslighet. Företagaren i Sollefteå ska ha fungerat som mellanhand

Läs mer

Kuppen: Så förde de över två miljarder från spararna

Det kunde egentligen inte bli så mycket enklare. Med hjälp av pensionsspararnas egna koder genomfördes huvudakten i miljardkuppen med.... – Nu ser det ut att sluta i en ekonomisk brottslighet av stora mått, sa dåvarande generaldirektören för Pensionsmyndigheten  Katrin

Läs mer