Start of content

Sju dömda i omfattande bedrägerihärva

Sju personer har dömts i en omfattande bedrägerihärva med koppling till bland annat restaurangrörelser i Stockholm. Fem gärningsmän ska tillsammans betala drygt 18,5 miljoner kronor i skadestånd.

Åtalen avser bland annat grovt bedrägeri, grov trolöshet mot huvudman, grovt penninghäleri och grovt bokföringsbrott. Totalt åtalades 18 personer, en bostadsrättsförening samt två restaurangbolag. Attunda tingsrätt meddelade dom den 29 april.

Brottsligheten har bestått av att ett antal personer lurat banker på stora summor pengar genom att ta lån där säkerheten var bostadsrätter som låntagaren inte ägde, och som redan var pantsatta av de rättmätiga ägarna. En stor del av de lånade pengarna har gått in i resturangbolagen.

En man döms till fyra års fängelse och får näringsförbud. Han ska också betala skadestånd om 11 325 000 kronor. En annan åtalad döms för grovt bedrägeri till fängelse i två år och sex månader, och ska betala 10 200 000 kronor i skadestånd.

Ytterligare fem personer döms, en till fängelse i ett år och nio månader och övriga till villkorlig dom. Flera av de åtalade döms för grovt bedrägeri för att ha vilselett banker att låna ut pengar utan säkerhet. Ett av restaurangbolagen åläggs en företagsbot på 500 000 kronor på grund av bokföringsbrott.

För mer information:
Kommunikationsdirektör Magnus Hedberg
Tel: 010 - 562 92 44
Mobil: 070 - 543 27 31

Kammaråklagare Thomas Forsberg
Tel: 010 - 562 91 22

Publicerat 2011-05-06. Uppdaterat 2011-05-05

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Hitta rätt myndighet

Hitta rätt myndighet
Hittar du inte vad du söker? Frågor till rättsväsendets myndigheter hamnar ofta fel. Vi har därför sammanställt en sida med länkar till din hjälp.

Till sammanställningen

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

ekobrott.se

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se