Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Rättegång inleds mot storskalig cigarettsmuggling

Pressmeddelande

Idag inleds rättegång vid Eksjö tingsrätt mot 9 personer som misstänks för storskalig cigarettsmuggling i Jönköping och närliggande län under hösten 2019. Åklagare vid EBM i Linköping har väckt åtal för bland annat grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor och penningtvättsbrott. Det totala skatteundandragandet beräknas till cirka 9,5 miljoner kronor.

Den åtalade brottsligheten omfattar cigaretter som levererats genom tre lastbilstransporter från Lettland under hösten 2019. I samband med den tredje leveransen i början på december genomförde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag på flera platser i södra Sverige. Omkring 2,4 miljoner oskattade cigaretter togs i beslag och ett flertal personer greps och häktades senare.

En viktig framgångsfaktor i ärendet har varit användningen av hemliga tvångsmedel såsom avlyssning och dold kameraövervakning.

– Genom kameraövervakningen av en lagerlokal som de misstänkta disponerade kunde vi säkra viktig bevisning när de misstänkta tog emot leveranser av cigaretter och packade om dem, säger Marianne Staaf, senior åklagare vid EBM i Linköping.

I ärendet gjordes även ett större penningbeslag av kontanter.

– I bagageutrymmet i en av de misstänktas bil påträffades 400 000 kronor i kontanter i en plastpåse. Jag kommer yrka att tingsrätten förverkar detta penningbeslag eftersom jag anser att pengarna har varit föremål för grovt penningtvättsbrott, säger Marianne Staaf.

Ekonomisk brottslighet genom tobak och andra varor som omfattas av punktskatter uppgår till miljardbelopp årligen.

– Den här typen av brottslighet innebär ofta små risker för de kriminella samtidigt som de potentiella brottsvinsterna kan jämföras med narkotikabrott. Precis som med all ekonomisk brottslighet, hotas skattebasen och därmed välfärden, samt att det snedvrider konkurrensen, säger Marianne Staaf.

Målet beräknas avslutas i tingsrätten den 27 februari. Mål nr B 2167-19.

Publicerat 2020-02-14. Uppdaterat 2021-03-11.