Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tidigare spelbolags-chef åtalas för grovt insiderbrott

Chefsåklagare Thomas Langrot vid EBM:s Finansmarknadskammare har idag väckt åtal för grovt insiderbrott mot den tidigare vd:n för spelbolaget Cherry AB.

Den 13 april 2018 meddelade Cherry AB en omvänd vinstvarning, det vill säga att verksamheten gick bättre än väntat. I samband med detta uppmärksammades i media att den dåvarande vd:n strax innan den omvända vinstvarningen hade köpt aktier i Cherry AB för cirka 12 miljoner kronor.

Åklagare vid Finansmarknadskammaren inledde en förundersökning gällande misstanke om grovt insiderbrott och vd:n kom att häktas under en period i slutet av maj och början av juni 2018.

– Jag har nu efter avslutad förundersökning beslutat att väcka åtal för grovt insiderbrott då jag anser det bevisat att den tidigare vd:n haft insiderinformation om Cherry AB:s väsentligt förbättrade resultat och ökade intäkter vid sin aktiehandel den 23 – 27 mars 2018. Information som den övriga marknaden alltså inte fick vetskap om förrän den 13 april 2018. Insiderbrott är ett allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall extra allvarligt då det är fråga om en vd som handlar, säger Thomas Langrot.

Mål nr. B-7024-18 vid Stockholms tingsrätt.

Publicerat 2019-02-14. Uppdaterat 2021-06-28.