Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Upptäck varningssignalerna – innan du hyr ut din lokal

Nyheter

Kim Strandberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna rekommenderar hyresvärdar att använda EBM:s checklista för att undvika oseriösa hyresgäster.

Vad roligt att ni lyfter fram vår checklista. Varför gör ni det?

Kim Strandberg Fastighetsägarna 2020 – Vi vill såklart förebygga att fastighetsägare får in kriminella i sina bestånd utan att veta om det. Många av våra medlemmar är små fastighetsägare med begränsade resurser, och de behöver praktiska verktyg. I checklistan får man veta vilken information man behöver hämta in om potentiella hyresgäster och vilka varningssignaler man bör reagera på.

Hur illa kan det gå om man får in oönskade hyresgäster?

– Det finns stora risker, både ekonomiska, juridiska och praktiska. Otrygghet för övriga hyresgäster är vanligt. Vi ser skador, skadegörelse och i värsta fall sprängningar. Oseriösa aktörer är troligen inte så försiktiga överlag. Driver man en restaurang är man kanske inte så noga med sophantering vilket kan leda till problem med råttor. Den nya så kallade samröreslagen innebär att fastighetsägare som hyr ut till en terroristorganisation kan dömas för brott. Så det finns risker på alla nivåer.

– Det är väldigt besvärligt, kostsamt och tidskrävande att försöka säga upp ett hyresavtal, därför måste man agera grindvakt innan man hyr ut.

Vad tror du checklistan kan göra för nytta?

– Jag hoppas hyresvärdar får upp ögonen för varningssignaler och risker och i större utsträckning gör fördjupade kontroller, så att vi kan försvåra för kriminella. All brottslig verksamhet behöver ju någonstans att vara och en lokal på en bra adress och ett organisationsnummer ger legitimitet att ingå andra avtal.

– De seminarier om ekonomisk brottslighet som vi har arrangerat har varit väldigt uppskattade. Det är tydligt att det finns ett stort behov från fastighetsägare att lära sig mer och få effektiva verktyg som hjälper dem att göra rätt. För att kunna upptäcka brottsligheten behöver vi också samverka mer.

Ladda ned Checklistan med varningssignaler innan du hyr din lokal (Öppnas i en ny flik)

För att underlätta för fastighetsägare som hyr ut lokaler har Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta tagit fram en vägledning och checklista för en tryggare lokaluthyrning. Där ingår Ekobrottsmyndighetens checklista. Läs mer här!

Foto Kim Strandberg

 

 

 

 

 

 

Kim Strandberg, Fastighetsägarna.

Publicerat 2020-03-31. Uppdaterat 2021-03-11.