Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Flera misstänkta för grova bedrägerier

Pressmeddelanden

Flera personer har delgivits misstanke om grova bedrägerier efter tillslag av Ekobrottsmyndigheten (EBM) och en person har häktats. Ärendet rör bland annat brottslighet kopplad till bostads- och fastighetslån.

Det misstänkta brottsupplägget handlar bland annat om falska uppgifter i inkomstdeklarationer, anställningsavtal och familjeförhållanden för att lura banker att bevilja bostads- och fastighetslån till personer som annars inte hade uppfyllt bankernas krav för att få låna pengar.

Den huvudmisstänkte personen som nu är häktad, greps på Arlanda den 18 april i samband med att han försökte lämna landet. I samband med gripandet genomfördes ett antal husrannsakningar i Karlstad. Några dagar senare genomfördes ytterligare husrannsakningar i Karlstad och Uppsala. Ett antal misstänkta anhölls och togs in till förhör, men släpptes senare. Brottsmisstankarna kvarstår mot samtliga.

Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete och spaning genomförd av EBM i Linköping och Örebro. Tillslagen har skett i samverkan med poliser vid EBM i Uppsala samt Polismyndigheten i region Bergslagen.

– Vi har gjort omfattande beslag vid insatsen som våra utredare nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det rör handlingar, datorer, telefoner och annat material, säger Oscar Strömblad, förundersökningsledare och åklagare vid EBM i Linköping.

– Det har även gjorts tillgångsinriktade beslag för att säkra föremål och egendom som kan misstänkas vara utbyte av brottslig verksamhet, säger Oscar Strömblad.

Publicerat 2024-04-30. Uppdaterat 2024-05-20.