Start of content

Nyheter

Pressmeddelande EBM åtalar 33 personer för grova lönegarantibedrägerier

Idag väcker Ekobrottsmyndigheten i Malmö åtal mot 33 personer för grova bedrägerier med den statliga lönegarantin.
 

Pressmeddelande Fällande hovrättsdomar för ekobrott inom transportbranschen

Igår meddelande Hovrätten för Västra Sverige att man avslår yrkandet om att avvisa åtalet för de inblandade i ekobrottshärvan med koppling till företagsgruppen runt Skaraslättens Transport.
 

Pressmeddelande Ekobrottstillslag i Karlstad med omnejd

Ekobrottsmyndigheten i Linköping, enheten i Örebro, genomförde i morse ett tillslag mot en pågående verksamhet som utgår från Karlstad i Värmland.
 

Pressmeddelande Smidig övergång från regional till nationell ekobrottsbekämpning

Övergången från regional ekobrottsbekämpning till en myndighet med nationellt ansvar gick enligt plan. Även satsningen på att öka antalet lagförda när det gäller särskilt krävande ekobrottsärenden har gett utdelning.
 

Pressmeddelande Polischefen vid EBM återgår till RKP

Med anledning av de uppgifter som framkommit i Dagens nyheter idag, har Maria Lönegård, efter samtal med chefen för Rikskriminalpolisen beslutat sig för att lämna sin post och återgå till Rikskriminalpolisen.
 

Tillslaget i Uddevalla - tre häktade vid Göteborgs tingsrätt

De tre männen som greps i tisdags, i samband med insatsen mot grov organiserad ekonomisk brottslighet i Uddevallatrakten, häktades i eftermiddags vid Göteborgs tingsrätt. Samtliga tre är häktade på sannolika skäl misstänkta för grova bedrägerier. En dessutom häktad på sannolika skäl misstänkt för grov oredlighet mot borgenär i två bolag samt grovt bokföringsbrott. Åtal ska väckas senast den 28 februari 2014.
 

Pressmeddelande Stort tillslag mot grov organiserad ekonomisk brottslighet i Uddevallatrakten

Under dygnet som gått har Ekobrottsmyndigheten, tillsammans med Internationella Åklagarkammaren och Polismyndigheten i Västra Götaland, genomfört ett omfattande tillslag mot ett flertal personer och platser i Uddevallatrakten.
 

Pressmeddelande EBM väcker åtal mot person tidigare i Axel Johnson-gruppen

Idag den 11 februari väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot en person, tidigare i Axel Johnson-gruppen.
 

Pressmeddelande Fängelse för grovt svindleri i Cefour

I slutet på oktober förra året väcktes åtal mot tidigare styrelseordförande samt två andra personer med koppling till vinbolaget Cefour, avseende svindleri och insiderbrott. Idag kom domen från Stockholms tingsrätt.
 

EBM på Folk och Försvar

På årets Folk och Försvar representeras Ekobrottsmyndigheten av generaldirektör Eva Fröjelin och pressansvarig Katinka Wall.
 

Pressmeddelande Förtydligande kring inslag i SR Ekot om egenhandel

Förtydligande kring inslaget in SR ekonomiekot idag den 18 december där chefsåklagare Martin Tidén blir intervjuad om otillbörlig marknadspåverkan och egenhandel av aktier.
 

Pressmeddelande Maria Lönegård blir ny polischef på EBM

Den 1 januari 2014 tillträder Maria Lönegård som ny polischef vid Ekobrottsmyndigheten. Hon har mer än tjugo års erfarenhet som polischef och kommer närmast från Rikskriminalpolisen som biträdande chef på kriminalpolisenheten.
 

En ny anmälan mot den tidigare ledningen på Saab

Chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar att det har inkommit en anmälan om ekonomiska brott som riktas mot ledningen i Saab men i övrigt vill han inte gå in på vilka brottsrubriceringar som är anmälda, eller om någon har delgivits misstanke om brott.
 

Pressmeddelande Ekobrottsmyndigheten öppnar kontor i Uppsala

Den 1 juli i år fick Ekobrottsmyndigheten ansvaret för bekämpningen av ekonomiska brott i hela Sverige. Idag, den 2 december, slår Ekobrottsmyndigheten upp portarna till det nya kontoret på Kungsängsgatan i Uppsala. Uppsala-kontoret kommer att ansvara för ekobrottsbekämpningen i Västmanland, Uppsala och Gävleborgs län.
 

Pressmeddelande Ny praxis ger ny syn på marknadsmissbruk

Förra veckan föll Högsta Domstolens dom gällande affärsmannen Rolf Bratts aktieköp. Han frias från alla anklagelser gällande otillbörlig marknadspåverkan. Eftersom HD:s dom utgör praxis så väcks nu frågor kring vilka konsekvenser detta kommer att få när det gäller synen på vad som är marknadsmissbruk. I det större perspektivet handlar det om förtroendet för finansmarknaden menar finansmarknadskammarens chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.
 

Utländska företag bör kontrolleras bättre

Utred möjligheten att införa en anmälningsskyldighet för företag från andra EU-länder som bedriver näringsverksamhet i Sverige. Dagens regler är inte tillräckliga för att komma tillrätta med exempelvis svartarbete och brott mot arbetsmiljöregler. En mer effektiv kontroll av de företag som är verksamma i Sverige skulle göra det svårare för oseriösa företag att agera. Det framhåller företrädare för olika branschorganisationer, myndigheter och fackföreningar.
 

Pressmeddelande Sju av åtta dömda i ekobrottshärva kring Värmland Finans

Idag meddelande Värmland tingsrätt domen i det omfattande ekobrottsärendet med anknytning till Värmland Finans Sverige AB. Åtta personer stod åtalade för bland annat grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt skattebrott och samtliga av de åtalade har någon gång under den långa utredningen varit anhållna eller suttit häktade.
 

Pressmeddelande EBM bekräftar utredning kring biståndssatsning

Ekobrottsmyndigheten kan bekräfta att en förundersökning pågår kring Centerns internationella stiftelse och de biståndssatsningar i Irak som finansierats via Sida.
 

Pressmeddelande Fredrik Jonasson - ny överåklagare vid EBM

Stabsåklagare Fredrik Jonasson blir ny överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Han tillträder sin nya tjänst nu på fredag, den 1 november. Överåklagaren är myndighetens högsta åklagare. Tjänsten kommer att vara placerad vid huvudkontoret på Kungsholmen i Stockholm.Fredrik Jonasson har tidigare varit utvecklingschef vid Ekobrottsmyndigheten och kammarchef för Åklagarkammaren i Örebro. Han medverkade också som expert i utredningen om en samlad ekobrottsbekämpning, vilken sedan låg till grund för r...
 

Pressmeddelande Förundersökningen kring Billström nedlagd

Idag den 25 oktober fattade chefsåklagaren vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten beslut om att lägga ned förundersökningen kring Tobias Billströms aktieaffärer i Northland Resources.
 

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se