Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Två i ledningen för ett fastighetsbolag åtalas för grova insiderbrott

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har i dag väckt åtal mot totalt 11 personer i ett ärende som bland annat rör grova insiderbrott. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Enligt åtalet har ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, ett bolag som Balder är delägare i, den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.


Stockholms tingsrätt, målnummer B 8274-20

 

 

Publicerat 2021-06-10. Uppdaterat 2021-06-21.