Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aktörsportalen

Aktörsportalen är en kostnadsfri tjänst för dig som återkommande behöver kommunicera med Ekobrottsmyndigheten. Här kan du ta del av information i ett specifikt ärende men också ladda upp bilder och film om du är anlitad fotograf.

Aktörsportalen är en webbaserad tjänst som gör det möjligt att på ett säkert sätt skicka och ta emot material digitalt mellan åklagarväsendet och externa parter. Här kan du dela material som innehåller sekretessbelagda uppgifter eller särskilt skyddsvärda personuppgifter på områden där andra säkra kommunikationskanaler saknas.

Målgrupper

Aktörsportalen syftar till att möta digitala kommunikationsbehov mellan åklagarväsendet och till exempel:

 • Av domstol förordnade företrädare, t ex konkursförvaltare och offentliga försvarare
 • Privatpersoner, t ex fotografer
 • Privata organisationer, t ex revisorer
 • Myndigheter utanför SGSI (Swedish Government Secure Intranet)

Du som konkursförvaltare kan till exempel snabbt och säkert ladda upp en brottsanmälan med bilagor. Som förordnad försvarare kan du ta del av handlingar i ett specifikt ärende – och som fotograf kan du ladda upp bilder. Tillgången till Aktörsportalen är kostnadsfri.

Såhär gör du

Hur man kommer igång med Aktörsportalen beror på vem du är och vad du vill använda den till. I nedan meny har vi samlat några användningsområden, klicka på plustecknet för vidare information.

 • Konkursförvaltare

  Som konkursförvaltare kan du skicka in din underrättelse enligt 7 kap. 16 § konkurslagen digitalt direkt till Ekobrottsmyndigheten.

 • Förordnad företrädare

  Som förordnad företrädare har du möjlighet att ta del av handlingar genom Aktörsportalen. Det är Ekobrottsmyndigheten som initierar kommunikationen i varje enskilt ärende och tillser att du får åtkomst till en samarbetsyta för att ta del av materialet.

 • Media

  Jobbar du inom media kan du dela information med oss via Aktörsportalen. Det gäller exempelvis dig som är fotograf eller jobbar på byrå och vill dela bilder, filmer eller annat material.

 • Myndighet / Organisation

  Som företrädare för en myndighet eller organisation kan du också använda Aktörsportalen. Då gör du på ett lite annorlunda sätt.

 • Privatperson

  Som privatperson har du möjlighet att ta del av handlingar genom Aktörsportalen. Det är Ekobrottsmyndigheten som initierar kommunikationen i varje enskilt ärende och tillser att du får åtkomst till en samarbetsyta för att ta del av materialet.

Användarguide

I Aktörsportalens användarguide finns ytterliga upplysningar om hur du kan använda denna tjänst.

Läs mer: Användarguide

Användarvillkor

Extern inloggning och registrering av en extern användarprofil förutsätter tillgång till en privat e-legitimation.

En registrering av en extern användarprofil i Aktörsportalen medför en nyttjanderätt till tjänsten i enlighet med systemets användarvillkor.

Aktörsportalen ägs, utvecklas och förvaltas av Åklagarmyndigheten.

Läs mer: Användarvillkor (Öppnas i en ny flik)

Personuppgifter

Här finns information om personuppgiftsbehandlingen i Aktörsportalens system:

Läs mer om behandling av personuppgifter (Öppnas i en ny flik)

Tillgänglighet

Här finns information om tillgänglighetsanpassningen av Aktörsportalens system:

Läs mer om tillgänglighet (Öppnas i en ny flik)