Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott inom flytt- och städbolag

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) har idag väckt åtal mot tio personer för grova brott som bland annat har möjliggjorts genom bolagsmålvakter och utnyttjade identiteter i ett stort antal bolag inom städ- och flyttbranschen. Brottsvinsterna ska enligt åtalet ha uppgått till nästan tio miljoner kronor.

De huvudmisstänkta är fyra bröder i Borås, varav tre av dem ingår i åtalet. En av bröderna är häktad i sin utevaro. Brottsrubriceringarna rör grova penningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott och ska ha pågått under perioden 2019 – 2022. Brottsvinsterna har använts till inköp av guld, lyx-klockor, bilar och större kontantuttag.

– Den åtalade penningtvätten består i att bröderna har bedrivit flyttverksamhet i sju olika bolag där de i alla bolag utom ett har ställt målvakter i styrelsen. I de fall de är enskilda firmor har de registrerat verksamheten på målvakter, säger Kristina Persson, förundersökningsledare och åklagare vid EBM i Göteborg.

– Vissa av målvakterna har varit med på brottsupplägget och fått en viss ekonomisk kompensation för det. Andra målvakter har varit omedvetna om att deras identiteter har använts som målvakter, säger Kristina Persson.

Genom att ta över målvakternas bank-id har de åtalade kunnat hantera allt i företagen som om de vore de verkliga företrädarna. Bröderna har bland annat haft full kontroll över bolagens bankkonton och pengar.

Verksamheten har till en början bedrivits legalt.

– Inledningsvis har de bokfört, deklarerat och betalat skatt. Men så småningom har de integrerat verksamheten med brottslig verksamhet. Främst är det fråga om skattebrott genom momsbedrägerier. Bolagen har utfärdat oriktiga fakturor sinsemellan samt med andra bolag som bröderna har samverkat med. Med fakturorna som underlag har de begärt ut moms från Skatteverket på oriktiga grunder. De har även begått RUT-bedrägerier, avlönat svart arbetskraft och låtit bli att redovisa och betala arbetsgivaravgifter, säger Kristina Persson.

– Vi har också kunnat se att det flödar brottsvinster på bankkontona från andra grova bedrägerier begångna av både okända personer, men även av bröderna själva. Till exempel har de lurat en av målvakterna som har en viss funktionsnedsättning att ta tre lån om sammanlagt över en halv miljon kronor för att han ska investera i bolaget. För pengarna har bröderna direkt köpt guld, säger Kristina Persson.

Bokföringsbrotten består i huvudsak av att de åtalade har bokfört oriktiga fakturor men det finns också andra brister i bokföringen såsom att de inte har bokfört löpande och att den fysiska bokföringen är försvunnen. Flera av bolagen är numera försatta i konkurs.

Under utredningen har tillgångar spårats och säkrats av EBM.

– Det rör en Porsche, smycken och drygt 100 000 kronor i kontanter, säger Kristina Persson.

De målvakter som gått med på att ingå i styrelsen utan avsikt att delta i verksamheten åtalas för brott mot aktiebolagslagen. Åklagaren yrkar på sju års näringsförbud mot bröderna, samt tre års näringsförbud mot en av målvakterna som också åtalas för grovt penningtvättsbrott.

Publicerat 2024-03-08.