Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Haussade aktier på Twitter i syfte att höja kursen – nu väcks åtal

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har i dagarna väckt åtal mot tre personer för delaktighet i ett så kallat ”pump and dump”-upplägg. Brottsmisstankarna rör grov marknadsmanipulation samt medhjälp till grov marknadsmanipulation.

Det misstänkta brottsupplägget har gått ut på att en av de misstänkta har spridit haussande aktierekommendationer på Twitter. Därefter har han och de övriga två misstänkta, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som har skett.

– Inläggen har inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna, utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra gynnsamma försäljningar, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 – 2021 genom Twitter-kontot ”Aktie-Veteranen”, på samtliga svenska marknadsplatser och har genererat stora vinster till de misstänkta. Åklagaren yrkar att sammanlagt två miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

– Vår utredning har visat att det har rört sig om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, säger Jonas Myrdal.

Publicerat 2023-05-29. Uppdaterat 2023-06-13.