Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för olaglig tillverkning och försäljning av vattenpipstobak

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har i dagarna väckt åtal mot två personer för delaktighet i ett brottsupplägg rörande olaglig produktion och försäljning av vattenpipstobak. Enligt åtalet har totalt 885 kilo vattenpipstobak tillverkats vilket motsvarar mer än 1,7 miljoner kronor i undandragen skatt.

Brottsrubriceringarna är grova skattebrott och grovt bokföringsbrott. Brotten har begåtts under åren 2021-2022 i Östersunds och Bräcke kommun.

– Jag påstår att huvudmannen har förvärvat en fastighet i Bräcke kommun som sedan endast har använts för produktion av vattenpipstobak. Vid tillslaget som vi genomförde i slutet av april 2022 kunde vi beslagta totalt omkring 300 kilo vattenpipstobak i fastigheten i Bräcke samt i huvudmannens bostad inne i centrala Östersund, säger Minna Aspnäs, kammaråklagare och förundersökningsledare vid EBM i Umeå.

Ärendet har initierats och anmälts av EBM:s underrättelseverksamhet som ett led i arbetet mot en av myndighetens prioriterade brottstyper – punktskattebrott.

– Att köpa oskattad tobak kan verka harmlöst men det här är en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten och ofta återinvesteras brottsvinsterna i fortsatt kriminell verksamhet, säger Minna Aspnäs.

Punktskattebrott uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor som exempelvis alkohol och energivaror såsom olja.

Publicerat 2023-06-29.