Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal i ärende om utnyttjade identiteter

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har idag väckt åtal mot en person som misstänks för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott i tre enskilda firmor. Genom utnyttjade identiteter misstänks den tilltalade ha tagit emot sammanlagt mer än 52 miljoner kronor som bland annat använts till inköp av bilar.

Den misstänkta brottsligheten som omfattas av åtalet har skett under perioden 2020 – 2022. En del i brottsupplägget har bestått i att ta hit personer från andra EU-länder, förse dem med osanna anställningsintyg bland annat i de enskilda firmorna, folkbokföra dem i Sverige, skaffa mobilt bank-ID och öppna bankkonton. Dessa personer har därefter lämnat Sverige men deras identitetshandlingar, bankkort och bank-ID har lämnats kvar och använts för att begå olika typer av ekobrott.

– De formella företrädarna i de enskilda firmorna har varit personer vars identiteter har utnyttjats för att dölja det faktiska företrädarskapet. På så sätt kan de faktiska företrädarna, som vi menar är huvudmännen, distansera sig från de bolag som de använder som brottsverktyg, säger Sanna Nesser, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Huvudförhandlingen inleds i Södertörns tingsrätt nästa vecka.

– Som bevisning har vi åberopat en stor mängd inspelade samtal, chattar, och annan kommunikation. Vi menar att bevisningen som vi har lagt fram styrker att huvudmännen har satt i system att utnyttja identiteter i syfte att begå brott med företag som brottsverktyg mot det svenska välfärdssystemet, säger Sanna Nesser.

Publicerat 2023-06-05. Uppdaterat 2023-06-13.