Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”Jag gillar att jobba med människor som vill framåt!”

Möt oss på EBM

Foto: Mikael Gustavsen

”Vissa brott är så överskådliga att ärendena kan betas av allteftersom. Andra, som momsbedrägerier till exempel, kan vara extremt komplicerade. En anmälan kan gälla flera bolag och vara över hundra sidor lång. Under mina 20 år på Skatteverket skrev jag själv sådana där anmälningar, så jag brukar börja med att strukturera upp dem för att få det helikopterperspektiv jag behöver som utredningsledare.

Sist vi utredde momsbedrägerier satt de misstänkta häktade, så det var bråttom. Förundersökningsledaren begärde resurser och snart var vi ett team. Det är det jag gillar med EBM – att de åklagare, revisorer, analytiker och poliser jag möter i utredningen också är mina kolleger som jag skrattar med i korridorerna. Det är utvecklande att få jobba med så olika människor. Det är också bra att utredarna behärskar olika saker. Vi ekobrottsutredare kan ofta skatterätt, Excel och bokföring, medan poliserna är duktiga på andra saker. Vi lär av dem och de av oss.

Att peka med hela handen är inget för mig. Jag gillar att jobba med människor som vill framåt och tar egna initiativ. Nästa vecka ska jag gå EBM:s nya utbildning för utredningsledare som ska göra våra metoder mer enhetliga. Det är bra, vi behöver kunna utbyta erfarenheter och lära av varandra, även om inget ärende är det andra likt.

Att utreda bolag som fifflar, hitta det som inte stämmer och sedan bevis är spännande. Jag vill ha lite tempo på jobbet! Gärna svåra skattefrågor där vi är flera i teamet. Häromåret arbetade jag med EBM:s största fall någonsin och då var vi hela 25 personer. Då samarbetade vi också med bland annat FBI.

Mest givande är det att jobba med pågående fall, där vi lättare kan få fram bevisning och avbryta brott som pågår. Bäst – att hitta bevis 1A! Särskilt om jag får dela den framgången med ett team. Då får vi ju bekräftelse på att misstankarna stämmer – eller tvärtom.

Ibland tar det stopp. Då gäller det att tänka om och inte fastna. Vi kanske kör en brainstorming där vi går igenom allt vi har och så säger någon plötsligt att de hittade en handskriven lapp igår och då säger någon annan, jamen då vet jag, det måste ju passa ihop med det här! Och så kommer vi vidare…”

Lena, ekobrottsutredare och utredningsledare