Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Fyra personer åtalas för grova ekobrott

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) har idag väckt åtal mot fyra personer för misstänkt grov näringspenningtvätt. Brottsupplägget kretsar kring avbetalningen av ett lån kopplat till fastighetsaffärer i Södertälje.

Lånet på 11,5 miljoner kronor har tagits hos ett låneinstitut av ett bolag som använt pengarna till att investera i fastighetsaffärer i Södertälje.

– Dessa fastighetsaffärer utreds alltjämt inom ramen för misstänkt grov näringspenningtvätt av utredare vid EBM i en separat förundersökning. Beslut i åtalsfrågan i den delen kan förväntas efter sommaren, säger Fredrik Sandberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Åtalet som väckts idag gäller avbetalningar av det aktuella lånet där avbetalningarna har skett från andra bolag än det bolag som tog lånet. Låneinstitutet har inte godtagit förklaringarna till betalningarna. Brottet har enligt åtalet begåtts den 28 februari 2022 i Södertälje eller på andra okända platser i Sverige.

EBM:s utredare har lyckats säkra penningbeslag om sammanlagt drygt 11,5 miljoner kronor samt kvarstad på ytterligare fyra miljoner kronor för att täcka företagsboten om totalt fem miljoner kronor som åklagaren kommer att yrka på.

– Jag kommer också yrka att tingsrätten beslutar om näringsförbud för samtliga fyra åtalade på sammanlagt 25 år.

Publicerat 2024-03-28. Uppdaterat 2024-04-02.