Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Fyra personer åtalas i omfattande momsbedrägerier

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala och Stockholm har idag väckt åtal för avancerade och omfattande misstänkta momsbedrägerier. Totalt avser brottsligheten cirka 377 miljoner kronor i felaktigt redovisad moms.

Det misstänkta upplägget har skett genom ett bolag med verksamhet i Örsundsbro i Uppsala län som handlat med bland annat nya mobiltelefoner och sedan sålt vidare varorna till bland annat två bolag med verksamhet i Stockholm, som i sin tur har sålt varorna vidare till bolag i andra EU-länder. Handeln har varit led i ett upplägg som gått ut på att återkräva moms från Skatteverket som aldrig betalats in.

Fyra personer, som varit häktade sen i januari, åtalas nu för delaktighet i det misstänkta brottsupplägget. Brottsmisstankarna gäller grova skattebrott, grova penningtvättsbrott och grova näringspenningtvättsbrott som har begåtts i fyra bolag under perioden juni 2019 till november 2022.

Under utredningen har EBM beslagtagit cirka 6,6 miljoner kronor från två av de misstänkta. Det kan delvis täcka de yrkanden om förverkande på totalt cirka 10,5 miljoner kronor som framställs i målet.

Åklagarna har även yrkat att två av bolagen ska åläggas företagsbot om tio miljoner kronor vardera.

– Den här typen av brottslighet är svårutredd då det finns internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln, säger Katarina Mörnstad, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

– Eftersom det handlar om falska återkrav på moms som aldrig levererats in till staten är detta närmast att jämföra med en stor stöld av skattepengar, säger Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Under de senaste åren har Ekobrottsmyndigheten ett gemensamt arbetssätt för att utreda det angrepp som riktats mot det svenska momssystemet.