Start of content

Nyheter

En person förs av som misstänkt i HQ-utredningen

Chefsåklagaren i HQ-utredningen på Ekobrottsmyndigheten meddelar idag att en person som varit anställd i HQ Bank AB, och inte ingått i styrelsen, förs av som misstänkt i utredningen.
 

Filmprojekt mot svartjobb i byggbranschen

Ekobrottsmyndigheten medverkar i en utbildningsfilm som syftar till att motverka svartjobb i byggbranschen.
 

Ärende flyttas över till ÅM med anledning av släktskap

En anmälan som inkommit till EBM innehållandes misstänkt brottslighet i Eniro AB har flyttats över till Åklagarmyndigheten. Beslutet att flytta över ärendet handlar om att myndigheten vill undvika beslutssituationer som kan uppfattas som olämpliga.
 

En digitalt sammanlänkad rättskedja

Varje år hanterar rättsväsendets myndigheter stora mängder brottmål. För att möta de utmaningar som rättsväsendet står inför krävs en högre effektivitet. Sedan flera år pågår ett arbete som innebär att rättskedjans myndigheter gemensamt skapar möjligheter att utbyta information elektroniskt.
 

Pressmeddelande Fängelsedomar för grova bedrägerier vid tunnelbygge

Attunda tingsrätt dömde i fredags fyra män till fängelse för att ha lurat till sig över 27 miljoner kronor av Stockholms stad. Samtliga döms även att betala skadestånd till kommunen. Huvudmannen döms att återbetala närmare 20 miljoner kronor.
 

Pressmeddelande Fällande domar för 28 av 32 i stort lönegarantiärende i Malmö tingsrätt

32 personer stod åtalade för att ha missbrukat systemet med den statliga lönegarantin och lurat till sig sammanlagt 9 miljoner kronor. Malmö tingsrätt dömer de två huvudgärningsmännen till fyra år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri.
 

Pressmeddelande 41-åring överlämnas för misstankar om ekobrott

Den 41-åriga mannen som häktades i början av juni på en europeisk arresteringsorder ska nu överlämnas till Spanien där han är misstänkt för skattebrott, penningtvätt och bedrägeri. Det meddelar Stockholms tingsrätt i dag i sin dom.
 

Pressmeddelande Ny lag om penningtvätt ska underlätta brottsbekämpningen

Från den första juli ska en ny lag om penningtvätt göra det lättare att beslagta pengar som kommer från brottslig verksamhet. Lagen förenklar därmed Polisens arbete mot den grova organiserade brottsligheten.
 

Pressmeddelande Ekonomichef fälls i hovrätten för insiderbrott

En ekonomichef i ett noterat bolag dömdes igår av Göta hovrätt för insiderbrott. Mannen frikändes förra året av i Jönköpings tingsrätt, men åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt som nu gör en annan bedömning.
 

Pressmeddelande 41-åring häktad i Sverige för ekobrott i Spanien

Mannen dömdes förra året av Stockholms tingsrätt till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott. Efter att ha överklagat domen i Svea hovrätt beslutade hovrätten i tisdags förra veckan att 41-åringen skulle försättas på fri fot. Dagen efter greps mannen i Sverige på uppdrag av spanska myndigheter. Stockholms tingsrätt beslutade i fredags att häkta 41-åringen.
 

Pressmeddelande 51 personer döms för grovt missbruk av statlig lönegaranti

Hovrätten fastställde, och skärpte i vissa fall, fängelsedomarna för de huvudpersoner som har lurat eller försökt lura till sig 8,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar genom att utnyttja lönegarantisystemet.
 

Pressmeddelande Uppblåsta årsredovisningar ledde till fängelse

Ett välplanerat, långsiktigt brottsupplägg som gick ut på att skaffa sig flertalet bolag för kriminella syften, kunde avbrytas i och med ett tips in till Ekobrottsmyndigheten från allmänheten.
 

Pressmeddelande Fällande dom för grovt insiderbrott

Hovrätten i Västra Götaland går på tingsrättens linje och dömer den tidigare chefen i bolaget Fingerprint Cards till ett års fängelse för grovt insiderbrott samt försök till grovt insiderbrott. En medåtalad döms till tio månaders fängelse.
 

Pressmeddelande Fem personer anhållna för ekobrott i Örebro län

Vid ett stort tillslag idag tisdag hämtades fem personer in till förhör och anhölls senare av åklagare. Vid tillslaget genomfördes husrannsakningar på ett flertal platser i Karlskoga och Degerforsområdet.
 

Pressmeddelande Delåtal väcks mot två personer i Kraft & Kultur

Ekobrottsmyndigheten väcker nu åtal mot den tidigare VD:n samt medhjälparen som skötte bokföringen i elhandelsbolaget Kraft & Kultur. De två personerna åtalas för grovt svindleri alternativt grovt bokföringsbrott samt medhjälp till samma brott.
 

Pressmeddelande Hovrättens dom - nio personer får fängelse för ekobrott

Nio personer döms för bedrägeri mot Göteborgs spårvägar. Fängelsestraffen blir mellan 10 månader och fem och ett halvt års fängelse.
 

Rapport om finansiering av terrorism lämnad till regeringen

Finansinspektionen har tillsammans med Ekobrottsmyndigheten och 15 andra myndigheter idag lämnat den andra och sista rapporten om risker relaterat till finansiering av terrorism till regeringen.
 

Pressmeddelande Beslut om att inte inleda förundersökning mot läkemedelsbolag

I slutet av februari inkom en anmälan till Ekobrottsmyndigheten mot läkemedelsbolaget Active Biotech. Anmälan, som inkom i omgångar under februari/mars, innehöll påstående om vilseledande informationsgivning samt påstående om insiderbrott.
 

Pressmeddelande Fem års fängelse för storbedragare

Fängelse i fem år, näringsförbud i tio år och skadestånd på närmare 4,5 miljoner kronor blev domen i måndags mot en 50-årig företagare från Höganäs. Mannen har gjort sig skyldig till grova bedrägerier genom att tillskansa sig ROT-ersättningar samt förskottshyror för semesterboenden som inte existerade.
 

Pressmeddelande Ekobrottstillslag gav stort narkotikabeslag

Ett större ekobrottstillslag, rörande verksamhet inom fordonsbranschen, genomfördes förra tisdagen på tre olika orter i Sverige.
 

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se