Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Sälj eller avveckla ditt företag säkert

Guider

Många företagare påverkas av coronapandemin och tvingas avveckla eller sälja sitt företag. Den rådande situationen riskerar att utnyttjas av kriminella som behöver företag för att kunna begå ekonomisk brottslighet. Ska du avveckla eller sälja ditt företag bör du därför vara extra vaksam.

Företag, ofta aktiebolag, används systematiskt som verktyg för att begå ekobrott. Genom aktiebolaget kan den kriminelle distansera sig från brottsligheten genom att använda sig av målvakter, det vill säga personer som inte har för avsikt att delta i bolagets verksamhet. De kan också undanhålla skatter och avgifter eller lura till sig ersättningar, bidrag och förmåner. Företaget blir en legitim fasad som döljer den kriminella verksamheten och skapar möjlighet att tvätta brottsvinster. Med hjälp av företaget kan kriminella därmed begå brott mot staten, andra företag och enskilda.

Undvik att bli lurad

Sälj inte ditt företag till någon som kommer använda det som ett brottsverktyg. Det finns varningssignaler att se upp med som vi har samlat i faktarutan här intill. Listan är ingen garanti mot oseriösa aktörer, bara en första vägledning. Är du tveksam bör du antagligen avstå affären.

Så använder du vår lista

Beroende på om du ska sälja företaget till en privatperson eller till en bolagsförmedlare är det olika saker du bör kontrollera. De tre första punkterna på vår lista bör du kontrollera oavsett vem du säljer till. De två sista punkterna gäller bara om du säljer företaget till en bolagsförmedlare.

Mer att tänka på


  • Ta referenser på hur tidigare avvecklingar har genomförts.
  • Se till att du inte kvarstår i styrelsen. Så länge du gör det har du företrädaransvar. Det innebär att du fortfarande är ansvarig för händelser, transaktioner, skatter och avgifter i företaget.
  • Tipsa om eller anmäl brott om du upptäcker saker som gör att du misstänker ekonomisk brottslighet. När du tipsar kan du vara anonym, när du anmäler uppger du ditt namn.

Anmäl ekobrott

Tipsa om ekobrott

Checka av med checklista

För mer information och fler varningssignaler kan du utgå ifrån denna checklista:

Checklista: Vet du vem du gör affärer med? (pdf)