Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tillslag mot misstänkta grova ekobrott inom gruvnäringen

Pressmeddelanden

I dagarna har Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomfört större tillslag i Norrbotten, Stockholm och Göteborgsområdet. Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete och spaning i ett ärende med koppling till gruvnäringen i Malmfälten i Norrbotten.

Förundersökningen bedrivs vid EBM i Umeå och brottsmisstankarna gäller grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och oredlighet mot borgenärer.

Polis vid EBM har genomfört ett stort antal husrannsakningar i bostäder och företagslokaler. Tre personer har anhållits och senare försatts på fri fot. Det har även hållits förhör med ytterligare tre personer som misstänks för inblandning i brottsligheten, samt med vittnen. Brottsmisstankarna kvarstår mot samtliga misstänkta.

– Vi har gjort en hel del beslag som vi nu kommer gå igenom och analysera för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material, säger Mikael Bäckström, förundersökningsledare och åklagare vid EBM i Umeå.

– Det har även gjorts tillgångsinriktade beslag för att säkra föremål och egendom som kan misstänkas komma från brott. Det handlar om stora mängder kontanter, lyxklockor och guldföremål. Även en efterlyst lastbil som anmälts försvunnen i Norrbotten har återfunnits i Stockholm vid insatsen, säger Mikael Bäckström.

Insatsen har skett i samverkan med Polismyndighetens regionala insatsstyrka. Även polisflyget har biträtt EBM under insatsen.

Kontaktuppgifter: Mikael Bäckström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Tel. 010-562 97 91, [email protected]

Gällivare tingsrätt, målnummer: B 871-23.

Publicerat 2023-12-08.