Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Två personer åtalas för grova momsbedrägerier

Pressmeddelanden

Ett städbolag i Malmö har utgjort ett led i en omfattande organiserad brottslighet med syfte att låta ett annat bolag tillskansa sig felaktiga utbetalningar av moms motsvarande hundratals miljoner kronor. Nu väcker åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö åtal mot två personer som misstänks för delaktighet i brottsupplägget.

Den misstänkta brottsligheten omfattar ett skatteundandragande om drygt 218 miljoner kronor. Åtalspunkterna rör grovt skattebrott, näringspenningtvätt, grovt brott, samt grova bokföringsbrott. Den misstänkta brottsligheten som omfattas av åtalet har ägt rum under 2020.

Bakgrund kring brottsupplägget är följande. Malmö-bolaget har ställt ut fakturor rörande påstådd handel med VoIP (en form av IP-telefoni) med en utgående moms om drygt 218 miljoner kronor. I ett senare led i den kedja av bolag som ingår i brottsupplägget har denna moms kunnat dras av som ingående moms och på så sätt kunnat kvittas mot annan utgående moms.

Det är åklagarens uppfattning att det inte har skett någon verklig handel med VoIP och att de fakturor som Malmö-bolaget ställt ut därför är osanna.  För att möjliggöra brotts­upplägget har bolaget och dess påstådda leverantör respektive påstådda kund gett sken av att genomföra betalningar om sammantaget cirka en miljard kronor på ett konto utomlands.

– Att ett litet bolag inom städbranschen, vars företrädare helt saknar tidigare erfarenhet av VoIP-handel, på mindre än tre månader uppnår en omsättning om cirka 800 miljoner kronor drar onekligen uppmärksamheten till sig, säger Sara Bjerefeldt, kammaråklagare vid Ekobrotts­myndigheten i Malmö.

 

Publicerat 2023-04-19. Uppdaterat 2023-04-20.