Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Två personer i fastighetsärende i Södertälje åtalas för ekobrott

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) har idag väckt åtal mot två personer för misstänkt näringspenningtvätt, grovt respektive ringa brott. De åtalade är dels huvudmannen i ärendet, dels en medhjälpare. Samtidigt pågår ett flertal separata förundersökningar mot huvudmannen och ett tjugotal ytterligare personer misstänkta i samma ärende.

Foto: Ann-Sofi Andersson.

I åtalet ingår även ett yrkande om företagsbot på två miljoner kronor mot huvudmannens bolag, samt näringsförbud för de tilltalade på fyra respektive tre år.

Enligt EBM:s utredning har det misstänkta brottsupplägget gått ut på att ta emot och förvara kontanter, klockor och guldföremål som kan antas komma från brott. Den åtalade brottsligheten har pågått under perioden 2020 – 2021 i Södertälje.

– Det åtal som nu har väckts är det första i en mycket omfattande utredning som har pågått i över två och ett halvt år. I korthet handlar det om ett mycket stort antal penningtransaktioner mellan ett flertal bolag i huvudsak kopplat till fastighetsbranschen och lån, säger Fredrik Sandberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Tillgångar till ett värde av cirka 40 miljoner kronor har tagits i penningbeslag och andra beslag. Tingsrätten har fattat kvarstadsbeslut på ytterligare 30 miljoner kronor, vilket har överlämnats till Kronofogden för utmätning.

– På grund av utredningens omfattning har den delats upp i ett flertal olika delar där ytterligare åtalsbeslut kan förväntas under våren, säger Fredrik Sandberg.

Bakgrund: I maj 2021 genomförde EBM ett tillslag i Södertälje då sex personer greps för misstänkt grov ekonomisk brottslighet. Samtliga misstänkta personer har kopplingar till fastighetsbranschen. Polismyndighetens insatsstyrka biträdde EBM vid tillslaget.

Publicerat 2023-12-15. Uppdaterat 2023-12-20.