Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

13 personer döms i mål om arbetslivskriminalitet

Nyheter

Under två år togs 40 miljoner ut i kontanter för att avlöna svart arbetskraft inom byggsektorn i Göteborg. I början på året väcktes åtal mot 13 personer som misstänktes för grova ekobrott. Den 19 april dömdes samtliga av Göteborgs tingsrätt.

– Förekomsten av arbetslivskriminalitet där arbetskraft exploateras är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar såväl arbetstagare som företag, samhället och statsfinanserna. Dessutom är det ett allvarligt samhällsproblem eftersom företag som följer lagar och regler riskerar att konkurreras ut av oseriösa aktörer, säger Katarina Kepplerus, som var förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Göteborg.

Huvudmannen i ärendet dömdes till sex års fängelse och utvisning. Övriga dömdes till påföljder som varierade mellan villkorlig dom och böter till fängelse i sex år. Tingsrätten beslutade även om företagsbot på 500 000 kronor för två inblandade bolag.

– Jag är mycket nöjd med tingsrättens dom och kan konstatera att domstolen gått på vår linje. Samtliga tilltalade har dömts i stort sett i enlighet med våra yrkanden. Huvudmännens påföljd samt utvisning är enligt mig fullt rimlig för den omfattande och systemhotande brottslighet det varit fråga om, samt hur mycket pengar det rör sig om, säger Katarina Kepplerus, som var förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Göteborg.

Publicerat 2024-04-23.