Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 av 18 fälls i rekordstort insidermål

Nyheter

Stockholms tingsrätt har idag meddelat dom i insiderbrottmålet där 18 personer åtalades tidigare i år – det största insidermålet i Sverige hittills. Totalt fälls 16 av 18 åtalade personer.

Nio personer fälls för grova insiderbrott, övriga för insiderbrott av normalgraden. En person döms också för obehörigt röjande av insiderinformation. Tre personer döms till fängelse, som längst tre år och två månader. Övriga får villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.

Tingsrätten beslutar även om totalt 10 700 000 kronor i företagsbot och drygt 16 300 000 kronor förverkas som utbyte av brott.

– Detta är det största antalet dömda personer för insiderbrott i en och samma rättegång, på så sätt är detta ärende unikt. Det är tillfredsställande att tingsrätten har delat vår bedömning och att det har gått att med indiciebevisning få ett stort antal personer fällda. Tre år och två månader är också den längsta påföljden som har dömts ut för insiderbrott i Sverige, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

– Nu ska vi analysera domen noggrant och fundera på om det är aktuellt med ett överklagande när det gäller de två personer som tingsrätten frikände, säger Pontus Hamilton.

Publicerat 2023-12-06.