Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åklagaren kommenterar ”tandläkardomen”

Nyheter

Två personer dömdes idag till fleråriga fängelsestraff för välfärdsbrott mot Försäkringskassan. De två tilltalade, som tidigare drev två tandläkarmottagningar i Stockholm, åtalades i höstas för bland annat bedrägerier och penningtvättsbrott.

Bilden visar en ordförandeklubba.Bilden visar en ordförandeklubba.

Genom påhittade patientbesök kunde gärningspersonerna komma åt nästan åtta miljoner kronor genom felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan. Stockholms tingsrätt meddelade dom i målet på fredag förmiddag.

Den ena tilltalade döms för dopningsbrott och grovt penningtvättsbrott till fängelse i två år men frikänns samtidigt för grova bidragsbrott och grova bokföringsbrott.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte anser att han har varit delaktig i bidragsbrotten på sådant sätt att de bedömer honom som vare sig gärningsman eller medhjälpare. Med hänvisning till vad tingsrätten skriver om företagaransvar finns skäl att fundera på om någon justering ska göras vid en eventuell hovrättsprocess, säger Ann Lidén, kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Den andra tilltalade döms för flera fall av bidragsbrott och penningtvätt men frikänns för flera fall av grova bokföringsbrott, till fängelse i fyra år.

– Tingsrätten har helt riktigt kommit fram till att denne tilltalade ska vara ansvarig för samtliga begäran om ersättning från Försäkringskassan avseende de påhittade patientbesöken. Påföljden är fullt rimlig givet det han döms för, säger Ann Lidén.

Tingsrätten beslutade även om näringsförbud på fem år vardera samt företagsbot på sex miljoner kronor.

Publicerat 2024-01-19.