Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Döms för aktiefusk genom ”pump and dump”

Nyheter

Stockholms tingsrätt dömde idag en person för grov marknadsmanipulation samt två personer för medhjälp till grov marknadsmanipulation. De dömda har via sociala medier haussat aktier i syfte att höja kursen.

Påföljderna bestäms till villkorlig dom och samhällstjänst.

Brottsligheten begicks vid ett stort antal tillfällen under perioden 2020 – 2021. Brottsupplägget har bestått i att genom ett konto på Twitter (numera X) haussa aktier i syfte att höja kursen. En av de tilltalade har spridit haussande aktierekommendationer genom ett Twitter-konto, därefter har han och de övriga två personerna, i strid mot inläggens köprekommendationer, sålt aktier efter den prisuppgång som har skett.

– Köprekommendationerna har av förklarliga skäl varit kortfattade och grunda och har till stor del åtföljts av symboler och suggererande bilder. Det är viktigt att det nu klargörs att även sådan information kan vilseleda marknaden och utgöra marknadsmanipulation. Domen är också en påminnelse om att den som handlar med aktier, i synnerhet mindre börsbolag med tunn handel, bör vara kritisk och vaksam när det gäller köptips på sociala medier, chattsidor och liknande forum, säger Jonas Myrdal, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Sammanlagt ska de dömda betala nästan två miljoner kronor som förverkat värde.

Publicerat 2024-03-14.