Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Lättläst

Här skriver vi om Ekobrottsmyndigheten på lättläst svenska. Vi berättar om vad vi gör, vilka vi är och hur du kommer i kontakt med oss. Du får också veta hur man anmäler brott.

Vilka är vi?

Ekobrottsmyndigheten är en myndighet som arbetar med att bekämpa ekonomisk brottslighet, eller ekobrott som det även kallas. Här arbetar över 600 personer som har olika yrken. De flesta är poliser, åklagare och utredare.

Riksdagen startade Ekobrottsmyndigheten 1998.

Vad menas med ekobrott?

Ekobrott är ett enklare ord för ekonomisk brottslighet och handlar om pengar och ekonomi. Det betyder att vissa människor på olika sätt stjäl pengar från andra. Oftast är det landet Sverige – eller vi människor som bor här – som blir bestulna, eftersom tjuvarna tar de pengar som vi betalar in till staten i form av skatt. Dessa pengar ska ju egentligen användas till saker som är till för oss alla, som skolor, sjukhus, bussar och tåg.

Vad gör vi?

Ekobrottsmyndigheten arbetar för att upptäcka, minska och stoppa ekobrott. Vi försöker också göra så att de som stjäl pengar från andra straffas för det.

Ekobrottsmyndigheten berättar också för andra om ekobrott, så att de ska kunna skydda sig.

Vi försöker också hitta nya sätt att upptäcka brott.

Var finns vi?

Ekobrottsmyndighetens huvudkontor finns i Stockholm men vi har också kontor i Göteborg, Linköping, Malmö, Umeå och Uppsala.

Vilka samarbetar vi med?

Vi samarbetar med andra som också vill stoppa den ekonomiska brottsligheten, till exempel myndigheter, kommuner, företag eller olika organisationer.

Vi samarbetar inte bara inom Sverige, utan också med andra länder.

Hur anmäler jag ekobrott?

Klicka på länken nedan, så kommer du till sidan Anmäl ekobrott. Där står det hur du ska göra.

Anmäl ekobrott (Öppnas i en ny flik)

Hur tipsar jag om ekobrott?

Klicka på länken nedan, så kommer du till sidan Tipsa om ekobrott. Där står det hur du ska göra.

Tipsa om ekobrott (Öppnas i en ny flik)

Vill du kontakta oss?

Klicka på länken nedan, så kommer du till sidan Kontakta oss. Där står det hur du kommer i kontakt med huvudkontoret, men även med våra kontor ute i landet.

Kontakta oss (Öppnas i en ny flik)