Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Långa fängelsestraff för momsbedrägerier

Nyheter

Samtliga tolv tilltalade har i dag dömts till långa fängelsestraff, över 60 år sammanlagt. Två av de tilltalade döms till 7 år och 11 månaders fängelse. Stockholms tingsrätt beslutar även om näringsförbud i totalt 90 år.

– Vi kan konstatera att tingsrätten gått på vår linje och har dömt för i stort sett alla brott som de åtalats för. Påföljderna bestämdes i princip i enlighet med våra yrkanden. Vidare har förverkats närmare 20 miljoner kronor från ett av bolagen. Vi är mycket nöjda med domen. Vi kommer nu att gå igenom domen i dess helhet och analysera noggrannare vad tingsrätten skriver, säger Peter Helsing, förundersökningsledare och åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Brottsupplägget har bestått i att gärningspersonerna i en handelskedja påstått sig köpa varor från företag i andra EU-länder, framförallt mobiltelefoner. Varorna har sedan bytt ägare vid ett par tillfällen i Sverige för att slutligen säljas till köpare i andra EU-länder. Allt har skett inom loppet av enstaka dagar. Det rör sig om en fiktiv handel med varor som överhuvudtaget inte har existerat.

Enligt åklagarna har det aktuella målet gällt en hel momskarusell där alla de svenska aktörerna närvarande i rättssalen. Vid rättegången har åklagarna påstått att man genom upplägget under cirka ett års tid gjort fiktiva försäljningar av mobiltelefoner för cirka en miljard kronor varvid momsen totalt uppgått till cirka 200 miljoner kronor. De svenska bolag som medverkat i brottsupplägget har fått ta del av brottsvinsten, men merparten har enligt åklagarna gått till att berika ett kriminellt nätverk utomlands.

Utredningen vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har skett i nära samverkan med bland annat skattebrottsenheten (SBE), vid Skatteverket.

Publicerat 2023-12-01.