Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Första åtalet väckt för brott vid omställningsstöd

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala har väckt åtal för omställningsstödsbrott – det första åtalet hittills sedan lagen om omställningsstöd började gälla under 2020. En företrädare för ett bolag inom restaurangbranschen har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket i samband med ansökan om omställningsstöd. Bolaget fick därmed nästan 100 000 kronor utbetalt på felaktiga grunder.

Lagen om omställningsstöd började gälla i juni 2020. Lagen utgör en del av de åtgärder som har vidtagits för att begränsa de ekonomiska effekterna av Covid-19 och ger rätt till ekonomiskt stöd för företag som drabbats av minskad omsättning till följd av pandemin. I samband med att lagen började gälla stod det klart att omställningsstödsbrottet skulle handläggas på EBM.

– Grunden för ansökan om omställningsstöd, som gällde perioden mars-april 2020, var att restaurangbolagets nettoomsättning hade minskat med mer än 30 procent jämfört med motsvarande period 2019. Bolagets ansökan beviljades maskinellt av Skatteverket och stödet betalades ut. Därefter har Skatteverket gjort en efterkontroll där uppgifterna i ansökan har visat sig vara felaktiga, säger Lotta Boo, förundersökningsledare och kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

Bolaget driver två restauranger, men i sin ansökan om omställningsstöd har man redovisat uppgifter som bara gäller den ena restaurangen.

– Lägger man ihop omsättningen för båda restauranger så har inte omsättningen minskat med 30 procent eller mer, vilket är kravet för att bli beviljad omställningsstöd, säger Lotta Boo.

Skatteverket återkrävde därmed stödet och gjorde samtidigt en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten.

– Brottsutredningen har bedrivits av utredare från Skattebrottsenheten med stöd av Dean Stomilovic som är en av våra ekorevisorer. Mot bakgrund av det som framkommit påstår jag att företrädaren för bolaget har uppsåtligen eller av grov oaktsamhet lämnat felaktiga uppgifter i sin ansökan, vilket är brottsligt, säger Lotta Boo.

Målnummer vid Uppsala tingsrätt: B 1830-21.

Läs mer om omställningsstödsbrott

Bild: Istock

Publicerat 2021-03-10. Uppdaterat 2021-03-11.