”Vi måste angripa deras drivkraft: brottsvinsterna”
Möt oss på EBMFoto: Tim Kristensson
”Tänk dig den organiserade brottsligheten som ett träd, där stammen och de grövre grenarna är de inflytelserika profitörerna och det synliga bladverket de många utförarna såsom knarkkurirerna, springpojkarna och målvakterna. Om vi bara rycker bort bladen genom att straffa utförarna kommer nya att växa ut så länge vatten och näring tillförs. För att trädet ska vissna och dö måste vi därför strypa denna tillgång – det vill säga brottsvinsterna.
Vi kan se att gängbrottsligheten idag är sammanflätad med traditionell ekonomisk brottslighet och ofta kopplad till narkotikahandeln. Här tror jag att samhällsdebatten behöver breddas. Skjutningarna är bara det vi ser på ytan. Det som är riktigt skrämmande är vad som händer under ytan, att brottslingarna nästlar sig in i näringslivet och använder sig av bolag för att begå brott och tvätta brottsvinster. För att kunna tvätta och investera sina brottspengar från narkotikaförsäljningen kan profitörerna till exempel köpa in sig via bulvaner i kontantintensiva branscher som krogvärlden. Här kan de ta ut svarta vinster och samtidigt bli av med sina kontanter som i sin tur används av krogarna för att avlöna svart arbetskraft. För att kunna stoppa den organiserade brottsligheten måste vi därför angripa brottslingarnas drivkraft – de ekonomiska incitamenten.
Jag brinner för ärenden som går mot organiserad brottslighet då den står för en oöverskådlig samhällsskada och utmanar rättsstaten. Just nu jobbar jag med ett projekt som handlar om en organiserad attack mot välfärdssystemet med aktiebolag som brottsverktyg. Ärendet ingår i ett stort samverkansprojekt där flera myndigheter medverkar och det är både stimulerande och lärorikt att kunna dra nytta av varandras kompetenser och verktyg. Vår gemensamma målsättning är att återta brottsvinsterna, säkra tillgångarna och lagföra dem som begått brott.
EBM har lite av ett dåligt rykte bland vissa åklagare och poliser, vi anses utreda tråkiga ärenden och vara långsamma. Det känns lite trist, jag stortrivs och ser tvärtom EBM som en framtidsmyndighet. Med tanke på våra förutsättningar är jag helt övertygad om att det är vi som kommer att stå i frontlinjen mot den organiserade brottsligheten framöver.”
Daniel, senior åklagare
Varför EBM?
- Storleken: Då EBM är en relativt liten myndighet blir vägarna inom organisationen kortare och möjligheten att kunna påverka större.
- Utvecklingsmöjligheterna: Det är mycket juridisk ingenjörskonst i de komplexa ärendena och man hittar ständigt nya vägar och metoder. Jag känner att jag kan utvecklas på EBM.
- Det strategiska tänket: Jag är intresserad av brottsbekämpning på ett strategiskt plan – att titta på trender, ekobrottens roll i samhället och dess utveckling, samspelet mellan olika samhällsintressen och avvägningar dem emellan. Därför är det en fördel att vi har en egen underrättelseverksamhet och en brottsförebyggande funktion.
- Personalpolitiken: Juristyrken kan vara ganska traditionella, man ska vara lojal och bita ihop och gärna jobba helg, men så är det inte här.
- Då trivs jag på EBM: Varje dag!