Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aktuellt

Ekobrottsmyndigheten förebygger och bekämpar ekonomisk brottslighet. Här publicerar vi nyheter och pressmeddelanden om vår verksamhet.

Ny satsning mot kriminalitet på arbetsmarknaden

Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Ekobrottsmyndigheten tillsammans med flera andra myndigheter lanserar den 28 november.

28 NOVEMBER 2022

Upptäck varningssignalerna kopplade till målvakter

Inom den finansiella sektorn är målvakter ett stort problem. I mitten av november lanserades en informationsfolder som stöd för banker och andra finansiella institut i arbetet mot användningen av målvakter och penningtvätt på Samordningsfunktionens webbinarium Spot-on!

23 NOVEMBER 2022
Upptäck varningssignalerna kopplade till målvakter

Pressade upp aktiekursen vid givet klockslag – nu väcks åtal

Två personer har i dag åtalats av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten för misstänkt marknadsmanipulation. "Det är det första åtalet där man agerat tillsammans i en sluten grupp på nätet för att pressa upp aktiekursen vid ett givet klockslag för att sen sälja av med vinst," säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

31 OKTOBER 2022

EBM ställer sig positiva till att utreda bidragsbrott

Bidragsbrott utreds i dag inte av Ekobrottsmyndigheten, EBM, men det kan det bli ändring på. "Vi har goda förutsättningar för att ta över ansvaret för den här typen av brottslighet", säger generaldirektör Monica Rodrigo, sedan myndigheten i dag överlämnade sitt remissvar över delbetänkandet Stärkt samarbete med att bekämpa bidragsbrott till regeringen.

07 OKTOBER 2022

Fem personer åtalas för omfattande momsbedrägerier

Det rör omfattande organiserad brottslighet genom ett avancerat momsbedrägeriupplägg av synnerligen samhällsfarlig art. Den misstänkta brottsligheten har medfört felaktiga utbetalningar till de tilltalade och deras bolag om nästan en halv miljard kronor.

04 OKTOBER 2022

Åtal mot företrädare för medtech-bolag

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har idag väckt åtal mot sex personer för delaktighet i misstänkta grova insiderbrott samt marknadsmanipulation. Fem av de åtalade är före detta företrädare för de börsnoterade bolagen Brighter AB och Peptonic Medical AB, en är företrädare för en finansiell samarbetspart till bolagen.

22 SEPTEMBER 2022

Åklagare väcker talan om företagsbot mot advokatbyrå

I tre år i rad har en advokat i rollen som likvidator varit sen med att upprätta årsredovisning för ett bolag. Därför har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm nu väckt talan om företagsbot mot den advokatbyrå i Stockholm där advokaten är verksam. Advokaten är sedan tidigare även åtalad för bokföringsbrott.

06 SEPTEMBER 2022