Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aktuellt

Ekobrottsmyndigheten förebygger och bekämpar ekonomisk brottslighet. Här publicerar vi nyheter och pressmeddelanden om vår verksamhet.

Ökad lagföring för ekobrott i satsningen mot organiserad brottslighet

Myndigheternas gemensamma arbete mot organiserad brottslighet noterar fortsatt nya rekord. Under fjolåret utdömdes 467 fängelseår, det högsta sedan satsningen inleddes. Lagföringen gällande ekobrott fortsätter också att öka. Under 2022 meddelades 22 fällande tingsrättsdomar för ekobrott, att jämföra med 15 under 2021.

28 MARS 2023

Åtal för grovt bedrägeri mot 134 målsäganden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö har idag väckt åtal mot grundaren och företrädaren för företaget Kambua. Brottsmisstankarna gäller grovt bedrägeri mot 134 målsäganden. Det handlar om ett investeringsbedrägeri i en påstådd spelverksamhet där målsägandena har investerat totalt cirka 85 miljoner kronor. Åklagaren yrkar på skadestånd på minst 50 miljoner kronor.

15 MARS 2023

Advokat i Stockholm åtalas för grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har i dag åtalat en advokat för grov näringspenningtvätt och medhjälp till grovt skattebrott. Åklagaren yrkar även att tingsrätten beslutar om företagsbot om 1,5 miljoner kronor för den advokatbyrå där den tilltalade advokaten tjänstgör.

02 MARS 2023

Åtal väckt i Sveriges hittills största momsbedrägerimål

Ett internationellt kriminellt nätverk har angripit det svenska skattesystemet och orsakat skattebetalarna skada för hundratals miljoner kronor i felaktigt utbetald moms. Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm väckt åtal mot tolv personer inom ett tiotal bolag för delaktighet i den största ”momskarusellen” hittills. Ärendet rör storskalig påstådd handel med varor som i själva verket inte har existerat.

23 FEBRUARI 2023

Snabbare hantering av ärenden under 2022

Arbetet med att begränsa brottsvinster har gett goda resultat – under 2022 har cirka 85 miljoner kronor i tillgångsinriktade yrkanden bifallits i domstol, en ökning med 85 procent. Dessutom har hanteringen av ärenden gått snabbare än tidigare år. Detta och mycket annat framgår av Ekobrottsmyndighetens årsredovisning för 2022 som idag har lämnats in till regeringen.

22 FEBRUARI 2023

Advokat åtalas för bokföringsbrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har idag åtalat en advokat för bokföringsbrott. Brotten består i upprepade försenade årsredovisningar i två av advokatens bolag.

17 FEBRUARI 2023

Stort intresse när Justitieutskottet besökte EBM

Genomgång av ett åtal kopplat till den statliga lönegarantin och arbetet som it-forensiker. Det var delar av programmet när Justitieutskottet i veckan besökte Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Intresset för EBM:s verksamhet var stort och frågorna många.

16 FEBRUARI 2023