Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aktuellt

Ekobrottsmyndigheten bekämpar ekonomisk brottslighet. Här publicerar vi nyheter och pressmeddelanden om vår verksamhet.

Åtal för grova ekobrott kopplade till oriktiga bolån

En liga har mot betalning ordnat bolån till privatpersoner genom förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer. De falska handlingarna har använts för att lura ett stort antal banker att bevilja bolån till personer som inte uppfyller bankernas krav för att få låna pengar. Totalt har över 400 miljoner kronor betalats ut på felaktiga grunder. Nu åtalas åtta personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm för delaktighet i den misstänkta brottsligheten.

15 OCTOBER 2021

EBM:s lägesbild om ekonomisk brottslighet i Sverige

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige kostar årligen det svenska samhället summor i miljardnivåer. I takt med att samhället allt snabbare digitaliseras skapas också nya möjligheter för den organiserade ekonomiska brottsligheten. Penningtvätt är ett exempel på en brottstyp som har gynnats av den digitala utvecklingen. Detta och mycket annat redovisas i Ekobrottsmyndighetens, EBM:s, lägesbild för den ekonomiska brottsligheten.

14 OCTOBER 2021

Åtal för grova bokföringsbrott i skolförening

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har idag väckt åtal mot två företrädare för en förening med nära kopplingar till Römosseskolan i Göteborg. En av de åtalade är en före detta skolledare och riksdagspolitiker. Samtidigt pågår förundersökning i en annan del rörande misstänkta ekobrott i Römosseskolan.

27 SEPTEMBER 2021

105 miljoner till EBM

Ekobrottsmyndigheten, EBM, föreslås få 105 miljoner kronor nästa år för att förstärka ekobrottsbekämpningen. Det framgick när regeringen i morse presenterade förslagen på satsningar för rättsväsendet i budgetpropositionen.

15 SEPTEMBER 2021

Allra-målet: ”Vi ska göra vad vi kan för att återta pengarna”

Svea hovrätt gick helt på åklagarna Thomas Hertz och Markus Hellstens linje i målet mot det numera nedlagda pensionsbolaget Allra. I mitten av juli dömdes samtliga tilltalade till långa fängelsestraff. Thomas Hertz hoppas nu även kunna återta brottsutbytet på cirka 200 miljoner kronor som återlämnades till de tilltalade efter den friande domen i tingsrätten.

24 AUGUST 2021

Hovrätten meddelar dom i Allra-målet

Idag den 22 juli klockan 10.00 meddelar Svea hovrätt dom i Allra-målet. Åklagaren Thomas Hertz är tillgänglig för media på telefon från klockan 11.00 – 13.00.

22 JULY 2021