Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”Det skulle bara bli pinsamt om jag försökte peka med hela handen”

Möt oss på EBM

Foto: Henrik Olofsson

”I vintras utsattes en av våra kontakter inom byggbranschen för ett ganska allvarligt hot. Det är ju inte EBM de ska vända sig till i akuta situationer, utan Polisen, men eftersom vi samverkat under en längre tid hade vi byggt upp en god relation. Och nu vände de sig därför till oss för råd och stöd.

Detta fick mig att fundera över nytta. Jag känner glädje i mitt jobb när vi ser att arbetet gjort nytta, när vi upptäcker eller kan avbryta brottslighet. Men för mig är det också viktigt att få ett kvitto på att vi har ett högt förtroende ute hos våra samverkansparter. Ett annat kvitto på förtroende är när EBM:s presstjänst hör av sig och frågar om jag kan hjälpa en reporter som gör research om penningtvätt. Det är ett förtroende som hjälper oss att göra nytta, men som kanske inte alltid syns i statistiken.

Som polisoperativ chef på EBM i Umeå ansvarar jag för våra poliser, underrättelsehandläggare och spanare. För att bekämpa den ekonomiska brottsligheten nationellt och regionalt försöker vi göra bästa möjliga nytta. Det innebär att vi upptäcker, förebygger, utreder och lagför ekobrott. För mig är det viktigt att se hela sammanhanget. Visst kan jag som chef åka runt och ”predika” och försöka få in mer information genom att beskriva hur ekobrott slår mot samhället, men det är när våra medarbetare med sina olika kompetenser tillsammans går in som vi verkligen kan göra något. Med hjälp av den gemensamma kunskapen kan de på ett helt annat sätt informera företagen om till exempel arbetslivskriminalitet och få till en förändring. De kan hjälpa dem att hitta det som skaver och därigenom få tillbaka information så att vi kan agera mot de oseriösa aktörerna. Det kan i sin tur leda till utredning och lagföring.

Mina medarbetare är så skickliga och kompetenta att det bara skulle bli pinsamt om jag försökte peka med hela handen. Jag är själv ingen specialist på ekobrott och skulle nog mest krångla till det om jag lade mig i för mycket. Jag gillar verkligen det sättet att arbeta, men det kräver balans. Som chef och ledare måste jag vara insatt i processerna, möjliggöra vårt arbete och driva på verksamheten. Det är ett roligt jobb och jag känner verkligen att vi kan göra nytta, att vi har goda förutsättningar att påverka samhällsutvecklingen.”

/Tomas, POE-chef