Start of content

Nyheter

Nyheter

Pressmeddelande Villkorlig dom och dagsböter för Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson (S) dömdes i dag av Gotlands tingsrätt till 180 dagsböter á 750 kr och villkorlig dom för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Domen avser den verksamhet som Jan Emanuel har drivit på Gotland, en vårdkoncern med behandlingshem för ungdomar.
 

Pressmeddelande Tidigare chefer i Panaxia åtalas för grova brott

Åtalet bygger på de anmälningar som Panaxia lämnade till Ekobrottsmyndigheten förra året. Tidigare i våras åtalades samma personer för grovt bokföringsbrott på nio olika punkter.
 

Pressmeddelande Åtal mot fyra personer i SSAB

Idag väcks åtal vid Falu tingsrätt gällande fyra personer med koppling till börsnoterade SSAB. För två av dem gäller åtalet grovt insiderbrott. Åtalet avser handel med finansiella instrument avseende SSAB. Tre av de åtalade har varit anställda på SSAB EMEA AB i Borlänge.
 

Pressmeddelande Pressmeddelande gemensamt från Åklagarmyndigheten, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten

Med anledning av HD:s beslut om skattetillägg och skattebrott har företrädare för de tre myndigheterna i dag diskuterat den uppkomna situationen och kommer att ha en fortsatt dialog om detta.
 

HD ändrar sin praxis vad gäller frågan om skattetillägg och skattebrott

Företrädare för Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket kommer gemensamt att analysera konsekvenserna av det förändrade rättsläget. Riksåklagaren kommer så snart som möjligt att närmare redovisa sin syn på saken och hur åklagarna bör hantera den uppkomna situationen.
 

Pressmeddelande Dom i insiderhärva

En 37-årig man, anställd i ett bolag noterat på Nasdaq OMX i Stockholm, dömdes den 4 juni av Uppsala tingsrätt för insiderbrott. Han dömdes för att han, genom annan, sålt hela sitt innehav av aktier i bolaget omedelbart efter att vd:n informerat de anställda om bolagets akut svåra ekonomiska situation. På eftermiddagen gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att en nyemission skulle genomföras, varpå aktiekursen sjönk med drygt 20 procent.
 

Pressmeddelande Dom i svartkontraktshärva

Göteborgs tingsrätt meddelade dom den 24 maj i Göteborgs första rättegång om försäljning av hyreskontrakt. Två män hade under 3-4 års tid sålt kontrakt till några av Göteborgs mest exklusiva adresser i centrala Göteborg. Männen dömdes av Göteborgs tingsrätt till fängelse samt näringsförbud.
 

Pressmeddelande Fängelse i Fly Me-rättegång

Tre personer åtalades för grova ekobrott, men friades helt av Göteborgs tingsrätt i juni 2011. Idag ändrar Hovrätten tingsrättens dom på så sätt att hovrätten dömer två av personerna för grovt bokföringsbrott med påföljden 6 månaders fängelse.
 

Ekobrottsmyndighetens mobilwebb lanserad

Ekobrottsmyndigheten har under 2012-2013 utvecklat en mobil webbplats som nu är lanserad. Den nås enklast genom att gå till adressen m.ebm.se i webbläsaren på mobilen eller surfplattan.
 

Pressmeddelande Tredje misstänkt i SAAB-ärendet frisläppt

I går klockan 16.30 försattes den tredje personen ur SAAB:s tidigare ledning som suttit häktad på fri fot.
 

Pressmeddelande Personer ur SAAB:s tidigare ledning på fri fot

Två av de tre personer som häktats i SAAB-ärendet försattes på fri fot i dag kl. 15.10.
 

Pressmeddelande Tre anhållna från SAAB:s tidigare ledning

Tre personer i SAAB:s tidigare ledning är för närvarande anhållna . Misstankarna rör grovt försvårande av skattekontroll i Trollhättan under åren 2010-2011.
 

Pressmeddelande Häktning i ärende med koppling till Johnson-koncernen

En person med koppling till Antonia Ax:son Johnson-koncernen är häktad för trolöshet mot huvudman alternativt grov förskingring. Anmälan kom in till Ekobrottsmyndigheten från Johnson-koncernen den 21 februari i år och utredning pågår just nu.
 

Pressmeddelande Dom i omfattande karusellhandel

Svenska aktiebolag användes för att lura ett annat EU-land. Syftet med företagens verksamhet var att lura den danska staten på mervärdesskatt. De två personerna i Skåneregionen åtalades förra året för grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
 

Pressmeddelande Krögare och kassaregistertillverkare dömda i Svea hovrätt

En 40-årig man, som drivit krog på Gotland, dömdes i förra veckan i Svea hovrätt till sex månaders fängelse och näringsförbud i tre år. Ytterligare en person, en 60-årig man, dömdes i samma ärende för medhjälp till grovt bokföringsbrott och fick villkorlig dom samt 100 timmars samhällstjänst.
 

Vi söker medarbetare till nya orter

Den största rekryteringen i Ekobrottsmyndighetens historia är igång. Nu inleds rekrytering av medarbetare till Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro och Linköping – ett stort steg mot en rikstäckande myndighet.
 

Pressmeddelande Åtal rörande grovt bokföringsbrott

Idag väcks åtal rörande grova bokföringsbrott på nio punkter i bolagen Gravius och Damos Partners AB samt Laccord Ltd, det senare med säte utomlands men med verksamheten i Sverige.
 

Ny rapport beskriver skyddet av EU-medel i Sverige – trender och tendenser

Rådet till skydd EU:s finansiella intressen (SEFI-rådet) har ett uppdrag från regeringen att vart tredje år sammanställa en rapport kring skyddet av EU:s finansiella intressen i Sverige. Nu släpps rapporten för åren 2010-2012.
 

Utredningsenheten i Kristianstad upphör

I dag flyttar Ekobrottsmyndighetens utredningsenhet i Kristianstad till Malmö, och den separata enheten upphör därmed.
 

Pressmeddelande Ny introduktion till arbetslivet för yrkeselever

Ett nytt utbildningsmaterial ska hjälpa till att vägleda yrkeselever till ett sunt arbetsliv och underlätta för unga vuxna att hamna rätt från början.
 

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Hitta rätt myndighet

Hitta rätt myndighet
Hittar du inte vad du söker? Frågor till rättsväsendets myndigheter hamnar ofta fel. Vi har därför sammanställt en sida med länkar till din hjälp.

Till sammanställningen

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för unga om ekobrott

Ekobrott.se

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se