Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tillslag mot momsskattebrott i Göteborg

Pressmeddelanden

Ekobrottsmyndigheten har under veckan genomfört ett tillslag i Göteborg kopplat till misstänkt momsskattebrott. Fyra personer greps vid tillslaget misstänkta för inblandning, varav två bröder har häktats av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott.

Övriga två personer har släppts, brottsmisstankarna mot dessa kvarstår dock.

– Det handlar om ett brottsupplägg inom en koncern där staten misstänks ha lurats på totalt över 5 miljoner i utebliven moms, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Tillslaget är resultatet av en längre tids utredningsarbete och spaning i samverkan med Skatteverkets brottsutredande enhet.

–De företag som utreds har koppling till restaurangverksamhet och godisbutiker. Vi har fått in anmälningar från flera håll och bristerna i redovisningen bedöms ha varit omfattande. Vi har en god bild av vad som skett och kommer inrikta den fortsatta utredningen på ansvarsbiten i de olika företagen, fortsätter Daniel Larson.

– Det som händer nu är att de beslag som gjordes vid tillslaget ska noggrant gås igenom för att kunna säkra ytterligare bevisning, säger Daniel Larson.

Ekobrottsmyndigheten arbetar med att korta utrednings- och häktningstider. Ärendet har handlagts med en metod som främjar kortast möjliga häktningstid.

Publicerat 2022-03-11.