Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott genom kryptovalutor

Pressmeddelanden

En person åtalas misstänkt för att ha förvärvat och omsatt stora mängder kryptovalutor vilket möjliggjort penningtvätt. Verksamheten har delvis gått ut på att mot betalning hjälpa personer att föra ut pengar från Sverige till Iran. Idag inleds huvudförhandling i Attunda tingsrätt.

Brottsmisstankarna gäller grovt näringspenningtvättsbrott och grova bokföringsbrott under perioden 2019 till december 2023.

Gärningsmannen misstänks ha omsatt minst 35 miljoner kronor genom kryptovalutor under den aktuella tidsperioden.

– Det misstänkta brottsupplägget består i att gärningsmannen har bedrivit en näringsverksamhet i vilken han förvärvat och omsatt stora mängder kryptovaluta på sina konton på olika handelsplattformar. Detta har skett på ett klandervärt sätt som jag påstår möjliggjort penningtvätt, säger Nils Råby, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm.

– Vidare misstänks han för att mot en avgift ha hjälpt personer som vill föra över pengar från Sverige till Iran. Denna verksamhet har skett helt utan nödvändiga tillstånd och utan att bokföras, säger Nils Råby.

Åklagaren har yrkat att tingsrätten ska förverka en brottsvinst i form av olika kryptovalutor som i januari var värd omkring tio miljoner kronor. Mot bakgrund av detta yrkas det att tingsrätten beslutar om kvarstad på motsvarande belopp.

Därutöver finns kontanter, kontobehållning och kryptovaluta i beslag till ett värde av cirka 1,2 miljoner kronor. Dessa tillgångar yrkas att tingsrätten förverkar genom utvidgat förverkande.

Åklagaren yrkar även om näringsförbud i sju år samt utvisning.

Den misstänkte gärningsmannen har varit frihetsberövad sedan han greps vid ett tillslag i Österåker i januari i år.

Publicerat 2024-06-17. Uppdaterat 2024-06-25.