Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott kopplade till olagliga läkemedel

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har idag väckt åtal mot en person som misstänks ha bedrivit olaglig försäljning av läkemedel i form av potensmedel. Läkemedlet är inte godkänt i Sverige och försäljningen har pågått under flera år utan tillstånd, utan bokföring och utan att skatter har betalats.

Den undandragna skatten uppgår till totalt 9,5 miljoner kronor under perioden 1 januari 2018 till 30 juni 2021. Den misstänkta försäljningen har skett genom en svensk webbplats som har riktat sig till främst svenska kunder. I oktober 2021 genomförde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag i Uppsala mot dels en privatbostad, dels en distributionskanal. Vid tillslaget togs drygt 80 000 tabletter i beslag av läkemedlet.

Åtalspunkterna gäller brott mot lagen om handel med läkemedel, grova bokföringsbrott, grova skattebrott, grovt penningtvättsbrott och olovlig identitetsanvändning.

– Brottsligheten har kunnat fortgå under lång tid på grund av att personerna bakom verksamheten använt sig av målvakter och falska identiteter. Bristande penningtvättshantering hos svenska banker och brister vid kontroller i samband med folkbokföring och vid utfärdade av ID-kort har också varit avgörande faktorer, säger Andreas Bergman, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Den misstänkte gärningsmannen har varit häktad sedan oktober 2021. Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt inleds den 24 maj och beräknas pågå under tre dagar.

Publicerat 2022-05-20. Uppdaterat 2023-05-23.