Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott kopplat till försäljning av lustpreparat

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har i dag väckt åtal mot två företagare bosatta i Stockholm, samt en svensk medborgare bosatt i Monaco. Brottsmisstankarna rör grova skattebrott och grova penningtvättsbrott. Företagarnas produkter saluförs i dag av flera stora apotekskedjor.

Den misstänkta brottsligheten har pågått under lång tid men åtalet omfattar åren 2015 – 2021. Ekobrottsmyndigheten genomförde tillslag på flera platser i Stockholmsområdet i oktober 2021 och då greps bland annat de båda företagarna som varit häktade sedan dess.

– Företagarnas brottsupplägg har gått ut på att vinsterna i det svenska bolaget har genererats utomlands utan möjlighet till upptäckt av svenska myndigheter och utan att företagarna deklarerat inkomsterna. I Sverige har de endast deklarerat måttliga inkomster samtidigt som de haft betydande levnadsomkostnader. Därför har de haft behov av att föra över inkomsterna till Sverige, säger Andreas Bergman, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

För att undvika beskattning har de använt sig av olika metoder, dels det uppmärksammade växlingskontoret på Södermalm där flera personer dömdes till långa fängelsestraff i början av året, dels av en svensk medborgare bosatt i Monaco som agerat penningtvättare och bistått företagarna med bland annat transaktioner och att upprätta falska handlingar.

Skatteverket har gjort en betalningssäkring på knappt 16 miljoner kronor mot de båda företagarna.

Publicerat 2022-06-01.