Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott på skola i Göteborg

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal för grova ekobrott mot två personer kopplade till bland annat Framstegsskolan, även kallad Römosseskolan. Enligt åtalet har cirka 13 miljoner kronor av den kommunala skolpengen som skolan har mottagit för att finansiera skolverksamheten istället använts för helt andra ändamål. 

Pengarna har bland annat gått till en av de åtalade själv och till organisationer i Somalia.

Åklagaren yrkar även på näringsförbud mot de bägge misstänkta samt företagsbot för de involverade företagen. Brottsmisstankarna gäller grov förskingring och grovt bokföringsbrott under åren 2017 – 2021.

Utredningen omfattar tre företag; Framstegsskolan, Primus Utbildning och WKI Enterprises AB. En av de misstänkta – en före detta skolledare, har haft ett bestämmande inflytande över alla tre företagen. Den andra misstänkta har varit företrädare för Primus Utbildning och WKI Enterprises AB.

– Jag påstår att den före detta skolledaren har fört över 17,5 miljoner kronor från Framstegsskolan till Primus Utbildning och WKI Enterprises med hjälp av osanna fakturor för påstådda it-tjänster. I allt väsentligt har de osanna fakturorna inte svarat mot några it-tjänster alls, men under åren 2019 – 2021 har vissa begränsade it-tjänster faktiskt utförts av WKI Enterprises, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– En del av betalningarna för de osanna fakturorna har gått till skolledaren själv, hans resor med mera, och en del har gått vidare till framförallt två organisationer i Somalia, säger Henric Fagher.

I utredningen har det inte kunnat klarläggas hur pengarna till Somalia har använts.

Bägge misstänkta åtalades i slutet av september för grova bokföringsbrott i Primus Utbildning i ett separat åtal.

Publicerat 2021-11-03. Uppdaterat 2021-12-03.