Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för olaglig tillverkning och försäljning av vattenpipstobak

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping har i dagarna väckt åtal mot fem personer för delaktighet i ett brottsupplägg rörande olaglig produktion och försäljning av vattenpipstobak. Enligt åtalet har totalt 7,5 ton vattenpipstobak tillverkats vilket motsvarar knappt 15 miljoner kronor i undandragen skatt.

Tre av de fem åtalade personerna är häktade. Brottsrubriceringarna är bland annat grova skattebrott och grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Brotten har begåtts under 2021 i Mossgruvan i Ljusnarsbergs kommun.

– Man har förvärvat en fastighet i Mossgruvan i syfte att använda denna för storskalig produktion av vattenpipstobak. Vid tillslaget som vi genomförde i december 2021 kunde vi beslagta omkring ett halvt ton färdigproducerad vattenpipstobak samt motsvarande mängd råtobak, säger Marianne Staaf, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

I ärendet har också en stor mängd bevis samlats in genom hemlig telefonavlyssning och kameraövervakning.

Ärendet har initierats och anmälts av EBM:s underrättelseverksamhet som ett led i arbetet mot en av myndighetens prioriterade brottstyper – punktskattebrott.

– Att köpa oskattad tobak kan verka harmlöst men det här är en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten och ofta återinvesteras brottsvinsterna i fortsatt kriminell verksamhet, säger Marianne Staaf.

Punktskattebrott uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor som exempelvis alkohol och energivaror såsom olja.

Publicerat 2022-03-15. Uppdaterat 2022-05-11.