Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtalas för att systematiskt ha överträtt näringsförbud

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har väckt åtal mot en 77-årig man hemmahörande i Kungsbacka misstänkt för överträdelse av näringsförbud, grova bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

Mannen har handlat med truckar och dömts flera gånger tidigare för ekonomisk brottslighet. Han har haft näringsförbud sedan 2007, vilket han överträtt tidigare.

– Det är ett speciellt fall som bland annat handlar om ett näringsförbuds avgränsningar. Den åtalade mannen har registrerat ett danskt företag och fortsatt sälja truckar i Sverige till svenska kunder, säger Daniel Larson, förundersökningsledare och kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Den som döms för brott i näringsverksamhet kan få ett tidsbegränsat näringsförbud av domstol som bland annat innebär ett förbud att driva näringsverksamhet. Ett näringsförbud utdömt av svensk domstol gäller dock enbart i Sverige.

– Mannen förnekar att han drivit näringsverksamhet i Sverige, medan jag påstår att bevisningen är stark för att han drivit verksamheten i Sverige och att det danska företaget bara är en fasad för att komma runt näringsförbudet, säger Daniel Larson.

Daniel Larson ser ett behov av ett ökat EU-rättsligt samarbete kring näringsförbud.

– Det är problematiskt att inte näringsförbud gäller i hela EU. Idag är det lätt att öppna företag i andra EU-länder och sköta dem på distans. Det möjliggör att personer med näringsförbud tämligen obehindrat kan runda förbudet och fortsätta med sitt oseriösa företagande från andra länder. Exempelvis inom momsbedrägerier kopplat till EU-handel används ofta företag i olika EU-länder som en del i brottsupplägget, säger Daniel Larson.

Åklagaren yrkar även att tingsrätten ska utdöma företagsbot och fortsatt näringsförbud.

 

Publicerat 2021-12-07.