Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtta personer åtalas i omfattande momsbedrägerihärva

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö har idag väckt åtal för avancerade och omfattande momsbedrägerier. Totalt har brottsligheten resulterat i undandragen skatt på cirka 190 miljoner kronor.

Den grova ekobrottsligheten består i ett momsbedrägeriupplägg genom handel med mobiltelefoner. För att slippa redovisa utgående moms har gärningsmännen använt en avancerad konstruktion av fiktiv mothandel med telekomprodukter och telekomtjänster i form av IP-telefoni, så kallad VOIP.

Åtta personer åtalas för delaktighet i brottsligheten. Brottsmisstankarna gäller grova skattebrott och grova näringspenningtvättsbrott som har begåtts under perioden april 2019 – februari 2020.

Den undandragna skatten i ett flertal olika gärningspåståenden varierar mellan 2,5 miljoner kronor och cirka 190 miljoner kronor, beroende på vilket ansvar som var och en av de åtalade haft i respektive redovisningsskyldigt bolag.

– Det rör sig om svårutredd brottslighet med internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln, säger vice chefsåklagare Marianne Forsström vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Utredningen vid Ekobrottsmyndigheten har bedrivits i nära samverkan med Skatteverket.

Från och med den 1 april 2021 träder justeringar i momslagen i kraft som innebär en omvänd skattskyldighet för handel med bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer. Syftet är att försvåra för momsbedrägerier. Ekobrottsmyndigheten har varit en av flera remissinstanser för lagförslaget.

Målnummer vid Växjö tingsrätt: B 1203-20.

Publicerat 2021-01-12. Uppdaterat 2021-03-11.