Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”En röd dag för utredaren kan vara en grön dag för mig”

Möt oss på EBM

Att skilja mellan rött och grönt kan vara svårt för vissa, men inte för Helene, administratör på EBM. Särskilt inte om rött står för frustration och grönt för att allt flyter på. Hon ser dagligen till så att kollegernas röda dagar snabbt ska bli gröna igen. Och detta genom att fixa, trixa, ringa runt och åtgärda allt som kan strula till sig på en kammare.

Foto: Mikael Gustavsen

”Under en arbetsmiljökonferens häromåret fick vi gradera vår vardag med hjälp av färger. Rött stod för frustration och grönt för att allt flöt på. En utredare sa då att får man problem med verksamhetssystemet blir hela dagen ”röd”. När det var min tur svarade jag att det som är rött för utredaren kan vara grönt för mig, eftersom det ingår i min roll som administratör att lösa problemet. Kan jag hjälpa utredaren ger det mig en kick eftersom hen då kan slutföra sitt uppdrag och vi tillsammans kommer närmare mål.

Jag började som administratör 2006 på Eko-bedrägeriroteln vid Polismyndigheten, men sökte mig till EBM i Linköping 2013. Det lät bra – här skulle vi arbeta tillsammans i team med fredade resurser under ett och samma tak. Det är en av de grejer som jag tycker är häftigt med EBM, att flera olika yrkeskategorier jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

I min roll som administratör är jag en länk mellan åklagarna och utredarna. Jag hjälper utredarna med att till exempel inhämta uppgifter och bygga upp förundersökningsprotokollet, samtidigt som jag i samma ärende kan hjälpa åklagaren med administrationen i våra verksamhetssystem. Det är en stor fördel att vi administratörer sitter med bägge våra verksamhetssystem eftersom vi direkt kan se om något blir fel och rätta till det. Dessa system utvecklas också hela tiden och i några av de projekten har jag varit delaktig. Det är en väldigt rolig del av mitt jobb, inte minst eftersom det leder till mindre datastrul och flera gröna dagar för verksamheten och mina kollegor.

Annars river vi administratörer i det mesta på kammaren, allt från om något står och piper till beslagshantering från tillslagen. Det kan till exempel röra sig om miljontals beslagtagna illegala cigaretter som ska förverkas eller som häromsistens, ett stort parti vattenpipstobak som behövde fraktas bort. När jag ringde runt till åkerierna i stan för att fråga om de kunde hjälpa oss att köra iväg tobaken undrade jag i mitt stilla sinne vad de tänkte, men det var inga problem.

Ingen dag är den andra lik på EBM, men det är just det jag gillar med mitt jobb – det oförutsedda, det som får det att bränna till lite!”

Helene, administratör

Publicerat 2023-11-03. Uppdaterat 2024-03-04.