Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Fängelse för grova ekobrott kopplat till Falcon Funds

Nyheter

Två personer döms av Stockholms tingsrätt för penningtvätt och näringspenningtvätt av brottsvinster från Falcon Funds-härvan. Påföljden bestäms till fem respektive ett års fängelse.

Tingsrätten beslutar även att den huvudmisstänkte ska betala skadestånd på cirka 15,7 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten och om näringsförbud i tio år.

Tillgångar till ett värde om 14 miljoner kronor har säkrats av Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden till betalning av skadeståndet. Det rör sig om bland annat en lägenhet i Spanien värd 3,5 miljoner kronor, en bil värd 900 000 kronor, lyxklockor värda 400 000 kronor, 1,6 miljoner kronor i en svensk fond, tillgångar på en schweizisk bank om 7 000 000 kr och tavlor värda 200 000 kronor.

Övrigt ur domen:

  • Den huvudmisstänktes fru döms för näringspenningtvätt till ett års fängelse. Hon har släppts ur häktet men har reseförbud. Pengar på ett bankkonto till ett värde om 1 900 000 kr har tagits i förvar enligt stöldgodslagen.
  • Den huvudmisstänkte döms att betala 37 miljoner kronor, utöver skadeståndet till Pensionsmyndigheten, till staten som förverkande.
  • Tingsrätten beslutar att den huvudmisstänkte ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

– Jag är så klart nöjd att tingsrätten i princip helt har gått på min linje och det är viktigt att vi har kunnat säkra en del brottsvinster som kan komma pensionsspararna till del, säger Jerker Asplund, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

Publicerat 2024-04-09.