Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Fem personer åtalas för omfattande momsbedrägeri

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har idag väckt åtal för avancerade och omfattande misstänkta momsbedrägerier. Totalt avser brottsmisstanken cirka 158 miljoner kronor i felaktigt redovisad moms. Bland de åtalade ingår en advokat som misstänks ha medverkat i brottsupplägget.

Det misstänkta upplägget har skett genom ett bolag med säte i Laholm som handlat med mobiltelefoner och AirPods. För att slippa redovisa korrekt moms har man använt en avancerad konstruktion av fiktiv mothandel med telekomprodukter. Syftet har varit att konstruera oriktiga avdrag för ingående moms.

Fem personer åtalas för delaktighet i det misstänkta brottsupplägget. Brottsmisstankarna gäller grova skattebrott och grova näringspenningtvättsbrott som har begåtts under perioden september 2020 till februari 2021. Bland annat åtalas bolagets ombud för grov näringspenningtvätt då han misstänks ha ställt sina klientmedelskonton till förfogande för del av Laholms bolagets penningtransaktioner.

– Den här typen av brottslighet är svårutredd då det finns internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln. Detta är allvarlig, samhällsskadlig brottslighet som urholkar vår välfärd, säger vice chefsåklagare Lars Lithner vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

–  Tack vare en tidig anmälan från Skatteverket kunde vi genom husrannsakan snabbt säkra en mycket omfattande bevisning i form av bland annat av krypterade chattar. Jag bedömer bevisläget som gott, säger Lars Lithner.

Publicerat 2022-05-11.