Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Företrädare för gymnasieskola åtalas för grova ekobrott

Pressmeddelanden

En gymnasieskola i Västsverige förvärvades av skolledningen och lärarkollektivet. Köpet finansierades med pengar från skolans egna kassa. Nu åtalas tre företrädare för skolan för grova ekobrott av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Brottsrubriceringarna gäller bland annat brott mot det så kallade förvärvslåneförbudet i aktiebolagslagen, grovt bokföringsbrott, och försvårande av skattekontroll, grovt brott. Den misstänkta brottsligheten har enligt åtalet begåtts under 2019.

Skolan grundades och drevs till en början av en organisation som senare sålde skolan till skolledningen och lärarkollektivet. Köparna förvärvade skolan genom ett gemensamt bolag. Men vare sig skolledningen, lärarkollektivet eller bolaget hade pengar för att finansiera köpet. Istället användes skolans egna kassa för att betala köpet.

– När detta uppdagades och påtalades av skolans revisor genomfördes ytterligare ett antal transaktioner där underlag saknades eller var bristfälliga. Revisorn gjorde en brottsanmälan och därefter inleddes förundersökning, säger Henric Fagher, chefsåklagare och förundersökningsledare.

Åklagaren yrkar även om näringsförbud för de tilltalade i fem respektive tre år. Dessutom yrkas företagsbot på två miljoner kronor.

Publicerat 2022-03-23.