Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Misstankar om insiderbrott kopplat till ICA

Pressmeddelanden

Tidigare i veckan genomförde Ekobrottsmyndigheten en insats på flera platser i landet kopplat till ett ärende om misstänkt grovt insiderbrott. Sammanlagt anhölls 13 personer misstänkta för delaktighet i brottsligheten.

Under torsdag eftermiddag häktade Stockholms tingsrätt tre av dessa personer och under fredagen häktades ytterligare fyra misstänkta. Åklagaren beslutade också under torsdagen att släppa sex personer som varit frihetsberövade sedan i tisdags. Brottsmisstankarna mot dessa personer kvarstår dock.

Brottsmisstankarna kan kopplas till handel i ICA-aktien innan ICA köptes ut från börsen under hösten 2021.

– Vi misstänker att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut ICA från börsen har läckt från ICA-handlarnas förbundsstyrelse och att ett antal personer har handlat på insiderinformationen, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm.

– Det som sker nu är att vi håller ett stort antal förhör och analyserar beslag som gjorts i samband med tillslaget tidigare i veckan. Det kan handla om telefoner, datorer och annat material som vi går igenom, säger Jonas Myrdal.

De misstänkta i ärendet är hemmahörande i södra och mellersta Sverige.

Publicerat 2022-03-25.