Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”Skolpeng på 12 miljoner försvann genom osanna fakturor”

Möt oss på EBM

Att utreda ärenden där skattemedel på miljontals kronor gått förlorade på grund av ekonomisk brottslighet känns väldigt givande – särskilt när pengarna skulle ha gått till barns utbildning. Det berättar Anna och Tom, ekorevisor respektive polisutredare på EBM i Göteborg, som gärna jobbar ihop under utredningarna.

”Det är klart att man kan bli förbluffad ibland. Att få tillstånd till att starta en skola eller förskola är ganska enkelt idag, och hur skolpengen används är inget som direkt kontrolleras. Ändå utgör den hela omsättningen för bolaget. För skolan vi utredde sist handlade det om cirka 70 miljoner kronor om året. Anmälan kom från Skatteverket och rörde bokföringsbrott och förskingring, då företrädaren för skolan hade tagit emot och betalat osanna fakturor. Arbetet som skolan betalade för hade inte utförts i den utsträckning som fakturerats. Istället misstänktes pengarna bland annat ha skickats vidare till politiska partier och andra organisationer i utlandet.

Eftersom det handlade om en skola som fick kommunala medel var grundskoleförvaltningen inblandad i utredningen, liksom Skolinspektionen. Skolans företrädare hävdade att arbetet hade utförts ideellt, men det fanns inga bevis för det. Efter en intensiv utredning dömdes hen slutligen till fyra och ett halvt års fängelse, men pengarna var borta.

Vi jobbar ofta ihop i samma team och då vi sitter i varsin ände av korridoren blir det mycket mejlande och springande mellan rummen. ”Kolla här vad jag har hittat, du måste titta på det här!” Det är väldigt kul. Det är också det som är så bra med EBM, att personalen har så olika kompetens och bakgrund. Man ger varandra energi och drar nytta av varandras kunskaper. Hos oss i Göteborg behöver du inte heller bli begränsad till din roll som till exempel ekorevisor, utan ses mer som en del av teamet där alla är lika engagerade i hela ärendet. Det gör det roligare och mer motiverande att jobba. Bäst är det när man får gå lite utanför sitt eget specialområde och lära sig något nytt.

Att utreda ärenden där skattemedel på flera miljoner gått förlorade genom osanna fakturor är väldigt givande för oss båda två, men det är också spännande att få bedriva själva detektivarbetet. Att genom förhör och skriftlig bevisning tillsammans få lägga det där gigantiska pusslet som kan stoppa brottsligheten. Eller åtminstone få gärningsmannen dömd. Hittar man rätt känns det magiskt, det är nästan high five – man blir så jäkla nöjd.”

Anna och Tom, ekorevisor respektive polisutredare

Publicerat 2024-05-06. Uppdaterat 2024-05-23.