Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tillslag mot penningtvätt i Göteborg

Pressmeddelanden

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har under februari och mars genomfört ett antal tillslag kopplat till penningtvätt. En person har häktats av Göteborgs tingsrätt och totalt är ett tiotal andra personer misstänkta för inblandning i brottsligheten.

– Vi misstänker att brottspengar har tvättats bland annat genom olika företag. Framför allt misstänker vi att det varit frågan om olika låneupplägg. Utredning hittills visar att huvudmannen mottagit över fyra miljoner kronor säger Daniel Larson, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Vid tillslaget biträdde polisens hundförare med narkotikahund vilket gav resultat.

– Vi hade väl våra aningar om att det kunde vara narkotikapengar som tvättades. I och med att vi hittade stora mängder kokain hemma hos huvudmannen stärktes den tesen. Utöver narkotikabeslaget kunde även 600 000 kronor tas i penningbeslag samt ett antal lyxklockor beslagtas, säger Daniel Larson.

Det aktuella ärendet har initierats av Ekobrottsmyndigheten underrättelseverksamhet och är ett led i arbetet mot grov organiserad brottslighet.

– Vi vet att penningtvätt genom olika former av låneupplägg förekommer inom den grova organiserade brottsligheten. För vår del är ett huvudfokus den penningtvätt som sker med hjälp av legala företagsstrukturer. Min bild är att kontantintensiva branscher och finansiella verksamheter, exempelvis växlingskontor, fortfarande nyttjas i stor omfattning för penningtvätt. De vanliga riskbranscherna förekommer även frekvent i penningtvättssammanhang, till exempel bygg, flytt och städ. Det är tydligt att gängbrottslighet och traditionell ekonomisk brottslighet numera är sammanflätad med penningtvätt som brygga och olika kriminella konsulter som har kontakter i båda världarna, säger Daniel Larson.

Huvudmannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott och grovt narkotikabrott. I det aktuella ärendet finns bland annat kopplingar till företag inom restaurang- och byggbranschen. Åtalsbeslut väntas senare under våren.

Publicerat 2022-03-16.