Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Allra-målet: ”Vi ska göra vad vi kan för att återta pengarna”

Nyheter

Svea hovrätt gick helt på åklagarna Thomas Hertz och Markus Hellstens linje i målet mot det numera nedlagda pensionsbolaget Allra. I mitten av juli dömdes samtliga tilltalade till långa fängelsestraff. Thomas Hertz hoppas nu även kunna återta brottsutbytet på cirka 200 miljoner kronor som återlämnades till de tilltalade efter den friande domen i tingsrätten.

Den 22 juli klockan 10:00 meddelade Svea hovrätt dom i målet mot det numera nedlagda pensionsbolaget Allra. Samtliga fyra tilltalade dömdes till långa fängelsestraff, vilket innebar att hovrätten helt rev upp tingsrättens dom där de hade friats på samtliga åtalspunkter.

– Det känns skönt att denna del av ärendet är ett avslutat kapitel. Det är också extra tillfredsställande att hovrätten konstaterar att det är just det material som jag och mina utredare bedömt som tillräckligt för åtal som ska ligga till grund för domen. Det material som de tilltalade åberopat och gett in och som har tagit närmare 50 förhandlingsdagar extra att gå igenom säger hovrätten inte haft nämnvärd betydelse, det är ju en kvalitetsstämpel för hela förundersökningen, säger Thomas Hertz, förundersökningsledare och kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Förlust för pensionspararna

Hovrätten beslutade även om dryga skadestånd och långa näringsförbud för de tilltalade. Tre av de tilltalade beslutade hovrätten skulle häktas omedelbart och den fjärde om reseförbud.

Målet, som är ett av Ekobrottsmyndighetens största någonsin, prövades först i Stockholms tingsrätt. Den friande domen från den 31 januari 2020 innebar att de cirka 200 miljoner kronor som åklagarna hade omhändertagit fick återlämnas till de tilltalade.

– Det är så klart en väldigt olycklig och allvarlig konsekvens av tingsrättens dom. Inte minst för alla pensionssparare som hade kunnat få tillbaka en del av sina pengar. Vi ska dock göra det vi kan för att söka efter brottsutbytet och undersöka om det finns misstankar om nya brott med anledning av att pengarna inte längre finns kvar hos de tilltalade, säger Thomas Hertz.

Försöker slippa skadestånd

I efterspelet till hovrättens dom pågår sedan en tid tillbaka en förundersökning gällande bland annat medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer som riktar sig mot en nära anhörig till den före detta Allra-vd:n.

– Min uppfattning är att man försöker slippa betala skadestånd genom att skänka bort sina tillgångar och detta kan vara brottsligt. Jag har sedan tidigare fattat beslut om förvar av tillgångar hos den anhöriga om cirka 46 miljoner kronor och yrkat kvarstad för Pensionsmyndighetens räkning med 46 miljoner kronor samt ränta, säger Thomas Hertz.

Under fredagen den 20 augusti hölls en kvarstadsförhandling i Stockholms tingsrätt om saken där tingsrätten beslutade helt i enlighet med yrkandet om kvarstad.

Läs mer om Allra-domen i hovrättens pressmeddelande

Publicerat 2021-08-24.